Отидете към основна версия

5 808 137

НАТО и САЩ: Русия ще плати висока цена, ако нападне Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • йенс столтенберг-
  • война-
  • крим-
  • антъни блинкън-
  • санкции

За Русия ще има сериозни последици, ако отново използва сила, предупреди НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия да не използва сила срещу съседна Украйна. Пред „Ройтерс” той посочи, че Москва знае, че ще плати висока цена чрез санкции и други стъпки на Запада за всяка агресия.

Украйна, бивша съветска република, която сега се стреми да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, се превърна в основната възпламенителна точка между Русия и Запада. Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим през 2014 година и оказва подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна.

„Всички ние много ясно дадохме да се разбере, че ще има висока цена и санкциите са една от възможностите“, каза Столтенберг. Русия твърди, че няма намерение да нахлува в Украйна. „Мисля, че е съвсем очевидно, че Русия вече знае, че ще плати по-висока цена“, добави Столтенберг. Шефът на НАТО каза, че новите икономически санкции срещу Русия - които ЕС и САЩ, заедно с Великобритания и Канада могат да наложат - са мощен инструмент за възпиране на агресията. НАТО разполага с редица варианти за действие, ако Русия използва сила срещу Украйна, като те включват икономически, финансови и политически мерки, заяви генералният секретар на отбранителния съюз Йенс Столтенберг.

"Разполагаме с широк спектър от възможности, за да гарантираме, че за Русия ще има сериозни последици, ако отново използва сила срещу независима, суверенна страна - Украйна", заяви Столтенберг на пресконференция в Рига. Предупреждение отправи и Вашингтон. САЩ изразиха дълбока загриженост от доказателства, които показват, че Русия е планирала "сериозни агресивни действия срещу Украйна" и обещаха да я накарат да плати "висока цена", ако пристъпи към действие. Държавният секретар Антъни Блинкън добави, че руските планове включват усилия за дестабилизиране на Украйна отвътре, както и широкомащабни военни операции. Казахме ясно на Кремъл, че ще отвърнем на удара, включително чрез поредица от икономически мерки с голямо въздействие, които сме се въздържали да използваме в миналото, предупреди ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън след срещата на НАТО в латвийската столица Рига.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 57 гласа.

Свързани новини