Отидете към основна версия

27 377 47

Астрофизикът Стивън Хокинг: Спасявайте се от тази планета!

  • стивън хокинг-
  • астрофизик-
  • земя
Стивън Хокинг

Човечеството няма да изкара и хиляда години, ако не си намери ново място за живеене извън пределите на „нашата крехка планета“. Това е предупреждението на прочутия британски астрофизик Стивън Хокинг, който влиза в Топ 10 на съвременните гении, отправено по време на лекция в Лос Анджелис и цитирано от Си Би Ес и АП. 71-годишният учен, прикован към инвалидна количка, призова за по-активно усвояване на Космоса в името на спасението на човешката раса.

Идеята да се търси нов извънземен дом за човечеството Хокинг вече е изказвал и през 2006 г., а през 2011 г. заяви: „Нашият единствен шанс за дългосрочно оцеляване е да не се спотайваме на планетата Земя, а да се разселим из Космоса".

Хокинг вярва, че в много части на Вселената съществува биологичен живот, но препоръчва да се избягват контакти с него. „Някои форми на съзнателен живот могат да представляват огромна опасност за нас. Не изключвам, че нашата планета може да бъде покорена и разграбена от извънземни“, казал е той в едно от своите популярни телевизионни предавания през 2010 г.

Като аргумент ученият предлага да се вгледаме в опита на самото човечество. „Ако извънземни някога ни посетят, резултатът в много отношения ще бъде такъв, както от експедицията на Колумб за коренните жители на Америка“, изтъква той.

В медицинския център в Лос Анджелис, където е изнесъл своята лекция, на Хокинг е била демонстрирана лаборатория за стволови клетки, с помощта на която се търсят методи за забавяне на развитието на амиотрофичната латерална склероза – неизлечимо дегенеративно заболяване на централната нервна система, с каквото е бил диагностициран и самият Хокинг преди 50 години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини