Отидете към основна версия

2 362 67

САЩ: Русия не може да реши дали Украйна ще влезе в НАТО

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • белият дом-
  • членство в нато-
  • нато

Само НАТО и Киев могат да вземат това решение

Снимка: Shutterstock

Съединените щати смятат, че само страните-членки на НАТО и Киев трябва да вземат решение относно евентуалното членство на Украйна в Северноатлантическия алианс. Това съобщи на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от ТАСС, предаде агенция "Фокус".

След като прочете изявление, разпространено от Белия дом относно телефонните разговори между съветниците на руския и американския президент Юрий Ушаков и Джейк Съливан относно гаранциите за сигурност на Москва, тя добави: „Това е в съответствие с нашата текуща работа и взаимодействие с Русия, Украйна и Европа в рамките на случилото се през изминалата седмица“. „Що се отнася до членството в НАТО или влизането в НАТО, <...> тогава, по отношение на тяхното [руското] предложение, от гледна точка на президента [на САЩ Джо Байдън] и администрацията, правото на суверенните държави е да избират своите партньорства и съюзи е един от основните принципи на европейската сигурност“, каза тя, като добави, че този подход си остава американската политика.

„Подкрепяме стремежите на страните да се присъединят към НАТО и да изпълнят специфичните изисквания [за членство в Алианса]. Отношенията на НАТО с Украйна са въпрос, който трябва да се решава само от Украйна и нейните 30 съюзници в НАТО“, добави Псаки. Както каза по-рано в понеделник прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, Ушаков и Съливан „продължиха дискусията в контекста на добре познатите руски предложения, изложени в два проектодокумента и преди това предадени на американска страна“. Той отбеляза, че преговорите са били „от делови и прагматичен характер“, а президентските помощници „са се договорили да продължат контактите“.

На 17 декември руското външно министерство разпространи два руски проектодокумента за предоставяне на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс. По-рано беше съобщено, че Ушаков е казал на Съливан, че Москва е готова незабавно да започне преговори по проектите на тези документи. Русия ще бъде представена на консултациите от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков. По-рано руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел предоставяне на надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност на Русия. Той уточни, че Москва има нужда именно от правни гаранции, тъй като западните колеги не са изпълнили съответните си устни задължения.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини