Отидете към основна версия

6 902 94

Байдън към Зеленски: Няма да предприемем нищо без вас

  • джо байдън-
  • владимир зеленски-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия

Американският президент потвърди подкрепата си за териториалната цялост и суверенитет на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта по време на телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Вашингтон ще взема решения относно партньорите само със знанието на последния, съобщи news.bg, позовавайки се на информация от Белият дом.

"Президентът Байдън подчерта, че Съединените щати, заедно със съюзници и партньори, се задължават да следват принципа "Няма да направим нищо за вас без вас", се казва в съобщението.

Байдън също така потвърди подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Разговорът им се случва два дни, след като Байдън проведе втори разговор само в рамките на месец с руския президент Владимир Путин на фона на напрежението между Киев и Москва. По границата между Украйна и Русия са разположени около 100 хиляди руски войници, припомня Ройтерс.

В "Туитър" Зеленски написа, че това е бил първият му разговор с чуждестранен лидер през новата година и това показва специалните отношения с Вашингтон. Оценяваме непоколебимата подкрепа за Украйна, подчерта Зеленски в социалната мрежа и допълни, че е обсъдил с американския държавен глава и опазването на мира в Европа. Байдън освен това е изразил подкрепата на Вашингтон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Байдън и Зеленски са обсъдили също предстоящата серия от дипломатически срещи в търсене на разрешаване на кризата. Предстои представители на Съединените щати и Русия да се срещнат в Женева на 9 и 10 януари, а след това ще има заседание на Съвета Русия-НАТО, както и среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 35 гласа.

Свързани новини