Отидете към основна версия

14 856 56

Франция иска да реши спора между България и Северна Македония

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • франция-
  • членство в ес-
  • спор-
  • история-
  • париж

Френското председателство на ЕС иска да реши спора

Снимка: Shutterstock

Високопоставен дипломатически източник обясни днес за МИА, че френското председателство на ЕС иска да реши спора между България и Република Северна Македония и че трябва да се зачита времевата рамка, дадена от страна на София, съобщи кореспондентката на МИА в Брюксел, цитирана от агенцията специално за БТА.

На въпрос дали Франция иска и дали планира да свика първите междуправителствени конференции за присъединителните преговори с Република Северна Македония и Албания дипломатът обясни, че Париж досега е бил много активен за деблокиране на ситуацията между Скопие и София. "Сега с новото българско правителство изглежда, че има път, който може да бъде определен. Самото правителство каза, че ще са необходими няколко месеца, трябва да се впишем в тази рамка, но същевременно правителството откри перспектива и тя трябва да остави надежда, че резултати са възможни преди края на полугодието. Ще се опитаме да стимулираме това в ролята си на председателството и би било добра вест, ако досието на Република Северна Македония и това на Албания бъдат деблокирани и да можем да приложим новата методология", заяви високопоставеният дипломат от френското председателство на ЕС.

Дипломатът се спря и на по-широката ситуация на Западните Балкани. Френското председателство планира да организира през юни Конференция за Западните Балкани като един от приоритетните региони за Париж и за ЕС. Досега няма подробности за формата и съдържанието на тази конференция, но събеседникът ни обясни, че във всеки случай това няма да бъде Среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани, каквато организираха словенското, хърватското и българското председателство преди това. Такава среща на високо равнище най-вероятно ще се състои през втората половина на 2022 г.

"Няма да бъде конференция за разширяването, нито редовна Среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани, ще бъде политическа конференция. Засега е рано да се каже, но това, което виждаме в региона, е едновременно политическо напрежение, както е сега в Босна и Херцеговина, и процеси, които не напредват, какъвто е в случаят с диалога Белград - Прищина", каза дипломатът за МИА. Той подчерта също така, че целта на френското председателство с тази конференция е да се помисли за начините да бъдат подкрепени процесите в региона и за справяне с разочарованията и рисковете. "Ако ЕС не направи товаq не само че поема риск за своята сигурност и стабилност, но и оставя свободно пространство за други фактори, които не ги е грижа за европейската сигурност, има европейско задължение да се участва", заяви високопоставеният дипломатически източник за МИА.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: