Отидете към основна версия

2 206 56

САЩ изпращат спешно 3000 войници в Европа

  • украйна-
  • сащ-
  • европа-
  • русия-
  • джо байдън-
  • войници-
  • румъния-
  • полша-
  • сигурност-
  • пентагона

САЩ изпращат войници в Полша и Румъния

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на допълнителни сили в Източна Европа, на фона на демонстрирането на сила от страна на руската армия, която струпа над 100 000 войници близо до Украйна, предадоха „Ройтерс” и Би Би Си.

Около 2000 американски войници ще бъдат разположени от Съединените щати в Полша и Германия, докато около 1000 войници, които сега са базирани в Германия, ще се насочат към Румъния. По този начин Вашингтон иска да покаже на своите натовски съюзници, че не са сами. НАТО ясно подчерта, че няма да изпрати свои войници в Украйна, която не е член на Алианса.

Москва отрича да е планирала нахлуване, но е разположила около 100 000 войници близо до границите на Украйна. Русия яростно се противопоставя на възможността за присъединяване на Украйна към водения от САЩ военен алианс на НАТО. Кризата идва осем години, след като Русия анексира украинския полуостров Крим. Москва продължава да оказва подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна.

Очаква се Пентагонът да обяви разполагането в близките дни на американски войски в Европа, след като американският президент Джо Байдън официално одобри допълнително американско военно присъствие в Източна Европа, каза американски представител пред "Ройтерс". Президентът Джо Байдън е разпоредил повече от 3000 американски войници да бъдат разположени за укрепване на отбраната на европейските съюзници. Пентагонът съобщи тази седмица, че може да има предислоциране на войски в рамките на европейския континент.

Руският президент Владимир Путин каза, че САЩ и техните съюзници игнорират основните руски искания в сферата на сигурността. "Анализираме писмените отговори, получени от САЩ и НАТО, но вече е ясно, че принципните опасения на Русия са игнорирани", каза руският президент на пресконференция след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. Путин каза, че отказът на САЩ и техните съюзници да се съобразят с руските искания нарушава задълженията им към неделимостта на сигурността в Европа, поети в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той посочи, че макар западните съюзници да подчертават принципа, че всяка страна е свободна да избира съюзите, в които членува, те пренебрегват принципа на "неделимостта на сигурността", залегнал в документи на ОССЕ. Това, по думите на Путин, означава, че укрепването на сигурността на дадена държава не трябва да е за сметка на други.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.

Свързани новини