Отидете към основна версия

7 211 74

Американски експерти: Нямаше никакъв смисъл от локдауна

  • локдаун-
  • сащ-
  • джонс хопкинс-
  • локдауни-
  • коронавирус-
  • пандемия

Локдаунът като мярка е намалил смъртността само с 0,2%

Снимка: Shutterstock

Въвеждането на локдауни като мярка за намаляване на смъртността от COVID-19 по време на обострянето на пандемията от коронавирус през пролетта на 2020 г. имаше минимален ефект. На практика то показа неефективността на подобна мярка спрямо посочената цел. Това е заключението на проучване, проведено от експерти от университета "Джонс Хопкинс", анализиращо данни от федерални и местни власти, предаде Fox News.

Авторите на изследването установиха, че локдаунът, въведен през този период в Съединените щати и в европейските страни, е намалил смъртността от COVID-19 само с 0,2%, но в същото време е довел до огромни негативни икономически и социални последици. В Съединените американски щати от началото на пандемията са потвърдени 76,5 милиона инфекции и над 913 хиляди смъртни случая.

"Локдауните имаха минимален или дори близо до нула ефект върху здравето на населението, но когато бяха въведени, те доведоха до огромни икономически и социални разходи“, се казва в заключението на учените. В резултат на това може да се твърди, че политиките за локдаун са неоснователни и трябва да бъдат изоставени като политически инструмент за противодействие на пандемията, препоръчват те. Малко по-ефективна е била мярката за самоизолация на болните. Това е направило възможно намаляването на смъртността от COVID-19 с 2,9%.

Авторите на изследването посочиха негативните последици от локдауна - нарастваща безработица, понижаване на качеството на образователния процес, увеличаване на случаите на домашно насилие и предозиране на наркотици. Броят на смъртните случаи, дължащи се на последното, се е увеличил в Съединените щати с 28,5%. Домашното насилие е нараснало с 8,1%. Заключението на учените е следното: локдаунът трябва да бъде категорично отхвърлен като политически инструмент [за противодействие] на пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 83 гласа.

Свързани новини