Отидете към основна версия

6 407 113

Блицкригът към Киев се провали, но Русия се готви за нова атака към столицата

  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • блицкриг-
  • руска армия-
  • столица-
  • война-
  • владимир путин

Руските сухопътни сили все още постигат само ограничен напредък

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските сили, насочили се към столицата на Украйна, се прегрупират северозападно от Киев, предаде „Ройтерс”, позовавайки се на сателитни снимки. Великобритания предупреди, че „до дни” Русия готви нападение.

Русия продължава да нанася удари по градове в Украйна, докато нейната основна цел си остава Киев. Блицкригът на руската армия, започнал на 24 февруари, се провали. Първоначалният план на руската армия за светкавично нападение срещу столицата не успя, но това не означава, че няма да има ново. „Русия вероятно се стреми да рестартира и пренастрои силите си за подновена настъпателна дейност през следващите дни“, заяви британското министерство на отбраната с актуални разузнавателни данни. Това вероятно ще включва операции срещу столицата Киев. Руските сухопътни сили все още постигат само ограничен напредък, възпрепятствани от постоянните логистични проблеми и украинската съпротива.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. През последните дни зачестиха нападенията на руския агресор по цивилни цели в Украйна, включително училища, болници и детски градини. Много цивилни украинци бяха убити, докато Кремъл продължава да твърди, че атакува само военни обекти от стратегическо значение за Киев. През последните два дни от украинските градове, атакувани от руската армия, са били изведени успешно почти 100 000 цивилни граждани. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение в четвъртък вечерта.

Сателитните изображения на частната американска компания „Максар“ показват конвоя от превозни средства, танкове и артилерия, дълъг 65 километра. Както изглежда той се е разделил на части и е предислоциран. Бронирани коли от конвоя са забелязани в да маневрират в градчета близо до летище „Антонов“ северно от Киев. Някои от превозните средства са се преместили в гористи райони, съобщи „Максар“. Конвоят беше струпан до столицата в началото на миналата седмица, но настъплението му изглажда беше спряно на фона на съобщения за недостиг на храна и гориво. Американски представители казаха, че украинските войски са обстрелвали конвоя с противотанкови ракети.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: