Отидете към основна версия

4 841 69

Русия: Настояваме "Meta" да бъде обявена за екстремистка организация

  • русия-
  • прокуратура-
  • фейсбук-
  • инстаграм-
  • организация

Руската главна прокуратура настоява "Meta" да бъде призната за екстремистка организация и да бъде забранена дейността ѝ в Руската федерация

Снимка: Shutterstock

Руската главна прокуратура настоява "Meta" да бъде призната за екстремистка организация и да бъде забранена дейността ѝ в Руската федерация. Това съобщиха за ТАСС в пресслужбата на Главната прокуратура на Руската федерация, цитираха от news.bg.

"В съответствие с федералния закон "За противодействие на екстремистката дейност", Главната прокуратура на Руската федерация изпрати искане до съда за признаване на "Meta Platforms Inc." за екстремистка организация и забрана на дейността ѝ на територията на Руската федерация", се казва в съобщението.

Освен това, поради наличието на данни за престъпления по алинея 2 на чл. 205.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Пропаганда на тероризма") и алинея 2 на чл. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация (разпалване на омраза и вражда със заплаха от насилие), Главната прокуратура изпрати материали до Следствения комитет на Руската федерация за решаване на въпроса за наказателното преследване.

Към "Meta Platforms Inc.", включва социалните мрежи "Facebook", "Instagram" и "WhatsApp messenger". Главната прокуратура съобщи, че според данни, потвърдени от изявление на говорителя на "Meta Platforms", Анди Стоун, от 11 март, в светлината на събитията в Украйна, компанията временно премахва забраната за социалните си мрежи за жители на редица страни да публикуват информация, съдържаща призиви за насилие срещу руски граждани, включително военни.

"Подобни действия на ръководството на компанията не само формират идеята за допустимост на терористични дейности, но са насочени и към разпалване на омраза и вражда към гражданите на Руската федерация", са заявили от Прокуратурата.

Главната прокуратура съобщи, че "Роскомнадзор" ограничава достъпа до "Instagram" и "Facebook". Според ведомството, в "Instagram" се разпространяват информационни материали, съдържащи "призиви за извършване на насилствени действия срещу граждани на Руската федерация, включително военнослужещи, и систематично се публикува информация, съдържаща призиви за участие на граждани на територията на Руската федерация в масови безредици, придружени с насилие." По-рано надзорният орган съобщи за участието на "Facebook" "в нарушения на основните човешки права и свободи, правата и свободите на гражданите на Руската федерация, които гарантират, наред с други неща, свободата на медиите", припомня ТАСС.

Тази сутрин стана ясно, че платформите на "Meta" ще позволят на потребителите на "Facebook" и "Instagram" в някои държави да отправят призиви за насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на нашествието в Украйна. Това става ясно от вътрешна кореспонденция, видяна от "Ройтерс".

Става въпрос за временна промяна в политиката относно речта на омраза.

Освен това компанията за социални медии временно разрешава и някои постове в Русия, Украйна и Полша, в които се призовава за смъртта на руския президент Владимир Путин, както и на беларуския му колега Александър Лукашенко.

От поредица от вътрешни имейли до модераторите на съдържание в Европа, става ясно и че се разрешава да бъде хвален десният украински батальон "Азов", което обикновено е забранено.

Временните промени в политиката, относно призивите за насилие към руски войници се отнасят за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания