Отидете към основна версия

1 922 22

Мерки! Управляващата коалиция в Румъния обсъжда намаляване на акциза върху горивата и нулев ДДС за храните

  • румъния-
  • икономика-
  • инфлация-
  • ддс

Утре правителството ще одобри спешна наредба за мерките, които ще се предприемат на енергийния пазар от 1 април

Снимка: shutterstock

Управляващата коалиция в Румъния обмисля мерки за подпомагане на потребителите, като намаляване на акцизите върху горивата и нулев ДДС за храните, съобщава телевизия Диджи 24, като се позова на министъра на икономиката Флорин Спътару. Министърът посочи обаче, че трябва да се вземе предвид въздействието на тези мерки върху бюджета и как това може да повлияе на инвестициите.

Министърът на икономиката Флорин Спътару и премиерът Николае Чука участваха днес в церемония по подписване на споразумение за създаване на съвместно предприятие между Букурещкия завод за механика (UMB) и „Дженерал дайнамикс юропийн ленд системс Румъния„ (General Dynamics European Land Systems Румъния (GDELS) – базираното в Европа бизнес звено на „Дженерал дайнамикс корпорейшън“. Компанията произвежда колесни бронирани и верижни бойни превозни средства, както и амфибийни мостове и фериботни системи.

Министърът на икономиката бе попитан от журналисти дали правителството възнамерява да намали акциза върху горивата, така че крайната цена на бензиностанциите да намалее. Министърът потвърди, че се водят разговори в тази посока, но каза, че първо трябва да се види какво ще бъде въздействието върху бюджета, тъй като вече са планирани големи инвестиции в икономиката, към които правителството иска да се придържа.

Спътару съобщи, че утре правителството ще одобри спешна наредба за мерките, които ще се предприемат на енергийния пазар от 1 април.

Вчера премиерът Николае Чука заяви, че цените на електроенергията и газа ще бъдат замразени за една година, считано от 1 април. По думите на премиера мерките в подкрепа на битовите потребители ще се запазят.

Министърът на икономиката потвърди също, че е обсъждан нулев ДДС за храните, но уточни, че не може да даде подробности, тъй като е по-добре министърът на земеделието да направи това.

Спътару каза, че правителството следи ситуацията и увери, че Румъния разполага с всички необходими запаси, така че да няма недостиг на селскостопански продукти. „Насърчавам хората да не реагират на съобщения, че има рационализация при потреблението на определени продукти или че няма да има продукти", каза министърът. Той допълни, че не може да става и дума за намаляване на износа, защото има достатъчно запаси.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: