Отидете към основна версия

3 405 22

Китай се застъпва за прекратяване на огъня в Украйна

  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • си дзинпин-
  • владимир путин

Уникалната ни роля в света може да помогне за мирното разрешаване на кризата, заяви посланикът на КНР във Ващингтон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай ще продължи да насърчава мирните преговори относно ситуацията в Украйна и да се застъпва за прекратяване на огъня в страната, заяви в интервю за Си Ен Ен посланикът на страната в САЩ Цин Ган, предаде ТАСС.

"Ще продължим да насърчаваме мирните преговори и да призоваваме за незабавно прекратяване на огъня. Само осъждането на ситуацията в Украйна няма да помогне. Имаме нужда от мъдрост. Нуждаем се от смелост и добра дипломация", подчерта посланикът.

"Доверието на Китай с Русия не е пречка, а предимство в международните усилия за мирно разрешаване на кризата. И Китай е част от решението, а не от проблема", подчерта шефът на китайската дипломатическа мисия.

Той добави, че "Китай има нормално търговско, икономическо, финансово и енергийно сътрудничество с Русия" и добави, че Пекин желае "приятелски, добросъседски отношения с Русия".

"Китай има добри отношения с Русия, добри отношения с Украйна, Китай има тесни връзки със САЩ и Европа. Те позволяват на Китай да поддържа връзка с всички заинтересовани страни в случай на криза. По този начин уникалната роля на Китай може да помогне за мирното разрешаване на кризата", заяви Цин Ган.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини