Отидете към основна версия

1 436 22

ЕС и САЩ обсъдиха координирани действия срещу агресията на Русия в Украйна

  • сащ-
  • ес-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • среща-
  • брюксел-
  • санкции

Декларирана е готовност за предприемане на допълнителни санкции срещу Русия и Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съвет и Съединените щати изготвиха съвместно изявление, в което заявяват готовност да предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус, както и да спрат всякакви опити от тяхна страна да заобиколи тези, които вече са им наложени, предаде БНР.

Европейските лидери заседаваха в Брюксел заедно с американския президент Джо Байдън, който се оттегли малко преди полунощ българско време.

Лидерите на Общността и Съединените щати обсъдиха координирани действия срещу агресията на Русия в Украйна и приветстваха началото на международно разследване, в т.ч. и на прокурора на Международния наказателен съд. По-рано президентът Байдън наблегна на необходимостта от единство срещу режима на Путин:

„Неговата основна цел беше да докаже, че демокрацията не може да работи в 21-ви век, защото нещата не се движат прекалено бързо, трябва консенсус и затова автокрацията ще управлява. По тази причина целта ми от самото начало беше да изградим пълно единство между по-големите световни демокрации. И това, което Путин се опитва да направи от самото начало и го казвам от времето си на вицепрезидент на Съединените щати, е да разедини НАТО“.

Лидерите се ангажираха да продължат да оказват хуманитарна помощ на Украйна, в т.ч. и на съседните ѝ страни, които приютяват бежанци. Те обсъдиха възможностите за сътрудничество между ЕС и САЩ за намаляване на енергийната зависимост от руски енергоизточници, както и отговора на продоволствената сигурност в глобален мащаб.

След края на срещата на върха на НАТО президентът Джо Байдън заяви, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20. Той съобщи, че ЕС и НАТО ще създадат система, чрез която да проверяват дали Китай ще нарушава техните санкции срещу Русия. Байдън заяви, че е показал ясно на президента Си Дзинпин, че ще има последствия, ако реши да помага на Кремъл.

„Мисля, Китай разбира, че бъдещето на нейната икономика е далеч по-тясно свързано със Запада, отколкото с Русия. И затова се надявам, че няма да се ангажира с нея“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-оптимистично настроен и каза, че по време на разговора си с президента на Китай е усетил срещу себе си лидер, който споделя опасенията на ЕС и не е съгласен с войната. Среща на върха ЕС-Китай е предвидена на 1 април.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини