Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Март, 2022 05:08 1 426 22

ЕС и САЩ обсъдиха координирани действия срещу агресията на Русия в Украйна

  • сащ-
  • ес-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • среща-
  • брюксел-
  • санкции

Декларирана е готовност за предприемане на допълнителни санкции срещу Русия и Беларус

ЕС и САЩ обсъдиха координирани действия срещу агресията на Русия в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съвет и Съединените щати изготвиха съвместно изявление, в което заявяват готовност да предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус, както и да спрат всякакви опити от тяхна страна да заобиколи тези, които вече са им наложени, предаде БНР.

Европейските лидери заседаваха в Брюксел заедно с американския президент Джо Байдън, който се оттегли малко преди полунощ българско време.

Още новини от Украйна

Лидерите на Общността и Съединените щати обсъдиха координирани действия срещу агресията на Русия в Украйна и приветстваха началото на международно разследване, в т.ч. и на прокурора на Международния наказателен съд. По-рано президентът Байдън наблегна на необходимостта от единство срещу режима на Путин:

„Неговата основна цел беше да докаже, че демокрацията не може да работи в 21-ви век, защото нещата не се движат прекалено бързо, трябва консенсус и затова автокрацията ще управлява. По тази причина целта ми от самото начало беше да изградим пълно единство между по-големите световни демокрации. И това, което Путин се опитва да направи от самото начало и го казвам от времето си на вицепрезидент на Съединените щати, е да разедини НАТО“.

Лидерите се ангажираха да продължат да оказват хуманитарна помощ на Украйна, в т.ч. и на съседните ѝ страни, които приютяват бежанци. Те обсъдиха възможностите за сътрудничество между ЕС и САЩ за намаляване на енергийната зависимост от руски енергоизточници, както и отговора на продоволствената сигурност в глобален мащаб.

След края на срещата на върха на НАТО президентът Джо Байдън заяви, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20. Той съобщи, че ЕС и НАТО ще създадат система, чрез която да проверяват дали Китай ще нарушава техните санкции срещу Русия. Байдън заяви, че е показал ясно на президента Си Дзинпин, че ще има последствия, ако реши да помага на Кремъл.

„Мисля, Китай разбира, че бъдещето на нейната икономика е далеч по-тясно свързано със Запада, отколкото с Русия. И затова се надявам, че няма да се ангажира с нея“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-оптимистично настроен и каза, че по време на разговора си с президента на Китай е усетил срещу себе си лидер, който споделя опасенията на ЕС и не е съгласен с войната. Среща на върха ЕС-Китай е предвидена на 1 април.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    29 0 Отговор
    КООРДИНАЦИЯ,
    НЕ КООРДИНАЦИЯ
    АМА ГАЗА ВЕЧЕ Е С РУБЛИ :)
  • 4 МИЛЕНИУМ

    17 0 Отговор
    трябва да има МИР на СВЕТА
  • 5 Бай Дън

    18 1 Отговор
    Ама почна ли войната в Украйна!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТО-220

    23 0 Отговор
    "Европейският съвет и Съединените щати изготвиха съвместно изявление, в което...." Е и? Това си могат, да бълват змии и гущери. А руснаците продължават денацификацията по план.
  • 8 Европейски роб

    20 0 Отговор
    Американския дядка събрал европейските си подчинени на оперативка. Киро шугарфейса и той бил там.
  • 9 Мдааа

    15 0 Отговор
    И пак войски и пак оръжие, а за мир мълчание!!
    И никой нито дума не каза защо се води тази война между САЩ и Руската федерация! Какво точно поиска, какви въпроси зададе и не получи отговор Путин от САЩ и притиснат до стената беше принуден да започне операцията!! Какви са геостратегическите интереси! Какъв световен ред ще последва след тази война! Говорят се общи приказки и нищо съществено не се казва!
    А този конфликт можеше да бъде избегнат.
    Замислете се все пак кой има интерес и е единственият печеливш от военните конфликти и кой ги финансира.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 злобар

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа":

    ЕС капитулира окончателно пред византийските интриги и манипулации на англосоксоните ! ! !
    Западният американски икономически полюс се оформи !
    Сега проблемът е как алиансът ще изхвърли баласт за да засили скорост ?!
  • 11 Разум трябва не оръжие

    13 0 Отговор
    Жалостивият запад изпраща „хуманитарна“ помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси т.е. смърт и разруха!
    Помощ е да помогнеш да спреш войната или при пожар да изгасиш огъня!
    През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота.
    А най добре тия дето му дърпат конците на зеления да бяха го посъветвали за по малко жертви и разруха да направи най доброто да спре военните действия и НЕ съпротива, а да отиде на безусловна КАПИТУЛАЦИЯ, ПРЕГОВОРИ и МИР!

    Или да не стане като оная притча дето един тарикат изял солта, изял боя с тоягата и чак на другия ден му дошел акъла да си плати и да се предаде!!!
    А този конфликт можеше да бъде избегнат. Замислете се все пак кой има интерес и е единственият печеливш от военните конфликти и кой ги финансира.
  • 12 злобар

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа":

    Войната в Украйна всъщност е война между САЩ и ЕС.Тя започна с отцепването на Англия която зае стандартната си позиция на оформящия се фронт.Последваха началните рундове с изявления като " НАТО е в в клиничен комоциум " и спорове кой колко пари влага в алианса...последва крахът в Ирак и Сирия, ударът върху споразумението за продажбата на френските подводници, скандалът "Лафарж + Игил" и разрухата на алианса и САЩ в Афганистан.
    Последва най зашеметяващото "тайно" споразумение между внуците на старите познайници от Ялта този път с добавката на новата китайска сила.В резултат избухна война и в света настъпи суматоха.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество.
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източния Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да не вършат

    8 0 Отговор
    повече престъпни дивотии, а да купуват рубли. Изтече им времето. Единствено могат да организират протестен прайд.
  • 15 Браво

    6 0 Отговор
    Идва края на тази операция И истината ще излезе на светло Запада и САЩ заедно с нашите ястреби сьтвориха тази славянска касапница Но идва вьзмездието Русия Китай Саудитска Арабия Индия и Латинска Америка застана на страната на справедливостта Ние кьде сме В лагера на фашистите който ще плащат Тоест ние хората който нямат вина за тези пьклени планове Само силно национално освободително движение с ляв отечествен фронт Ще ни спаси от национална катастрофа и раделение на Б-я Коята ще стане жертва на чужди интереси Призрак броди из Европа признака на Комунизма Пролетарий от всички страни обединявайте се
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сноу

    2 0 Отговор
    Гледайте документалния филм на Mark Bartalmai-премълчаната война и ...