Отидете към основна версия

5 331 143

Зеленски към НАТО: Дайте ни само 1% от самолетите и танковете ви, Москва ли ви ръководи?!

  • владимир зеленски-
  • украйна-
  • нато-
  • президент-
  • оръжие-
  • русия

Оръжието ви само събира прах, обърна се към Алианса украинският президент

Снимка: UNIAN

Не може да бъде приемливо за всички на континента, ако балтийските държави, Полша, Словакия и цялата Източна Европа са изложени на риск от сблъсъци с руски окупатори.

Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски във видеообръщение.

„Говорих с президента на Полша Анджей Дуда. Два пъти. За нашите хора, които са намерили защита на територията на Полша. И за необходимостта от укрепване на общата ни сигурност. Сигурността на нашите държави. Сигурността всъщност е за всички европейци. Каква е цената на тази сигурност ли? Това е много ясно - самолети за Украйна. Това са танкове за нашата държава. Това е ПРО. Това са противокорабни оръжия. Това имат нашите партньори. А то само събира прах. В крайна сметка всичко това е за свобода, не само в Украйна - за свобода в Европа, защото не може да бъде приемливо за всички на континента, ако балтийските държави, Полша, Словакия, целият изток на Европа са застрашени от сблъсък с руски нашественици. Само един процент от всички самолети на НАТО и един процент от всички танкове на НАТО - не искаме повече. И чакаме 31 дни. Кой ръководи евроатлантическия общност? Все още ли е Москва чрез сплашване?", каза той.

Според него партньорите трябва да засилят помощта за Украйна.

„Това е за сигурността на Европа. И точно това се договорихме в Киев, когато тримата премиери на източноевропейските страни, както и г-н Качински, пристигнаха в нашата столица, заяви Зеленски.

По-рано в поредно видеообръщение украинсият президент заяви, че "руските нашественици умишлено убиват цивилни, разрушават жилищни райони, влизат в бомбоубежища и болници, училища, университети".

„Окупаторите извършиха още едно престъпление срещу историята. Срещу историческата справедливост. Близо до Харков руски войски в своя запазен нечовешки стил „денацизираха” мемориала на жертвите на Холокоста – в Дробицки Яр. По време на Втората световна война нацистите разстреляха около 20 хиляди души на това място.След 80 години ги убиват за втори път. Русия го прави. Менората в Дробицки яр, унищожена от руски снаряди днес, е друг въпрос за цялата еврейска общност по света - колко още престъпления срещу общата ни памет за Холокоста ще бъде позволено да бъдат извършени от Русия на украинската ни земя“, каза президентът.

Зеленски подчерта, че руските войски получават точно такива заповеди: да унищожат всичко, "което прави нашия народ народ, нашата култура".

„Преди 80 години нацистите се опитаха да превземат Европа по този начин. Точно както действат окупаторите в Украйна. Никой няма да им прости това. Ще има отговорност. Точно както преди 77 години. Най-вероятно не в Нюрнберг. Но смисълът ще е същият. Вие ще видите. Всички ще видят. Всички. Ние гарантираме", подчерта държавният глава.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: