Отидете към основна версия

4 868 96

Зеленски потвърди: Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Утре в Истанбул се очаква да започнат мирните преговори между Москва и Киев, след като мястото на срещата бе договорено от президентите на Русия и Турция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут, който трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю на руски език за няколко руски журналисти. То предшества началото на украинско-руските преговори в Турция.

Украинският президент изтъкна, че няма да преговаря с Русия за демилитаризация и денацификация и добави: "Гаранция за сигурност и неутралитет, за безядрен статут на нашата държава, готови сме да говорим за това. Това е главна точка, принцип за Руската федерация доколкото си спомням и доколкото помня, именно затова започнаха войната".

Володимир Зеленски каза, че е готов да обсъжда и признаване на руския език за официален. Според него, няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията ѝ. По-късно в интервю за списание "Иконъмист" Зеленски каза, че победа за Украйна във войната означава да бъде съхранен животът на колкото е възможно повече украинци. Той бе категоричен, че няма да има компромиси, водещи до разпад на държавността.

Утре в Истанбул се очаква да започнат мирните преговори между Русия и Украйна, след като мястото на срещата бе договорено от президентите на Русия и Турция. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва вижда шанс за мирно споразумение, като уточни, че възлага надежди по-скоро на западните страни, отколкото на украинската делегация: "Все пак виждам, че има шанс за споразумение. Нашите западни партньори осъзнават, че дълги години са допускали груби грешки, макар, че едва ли ще си го признаят по обясними причини".

Лавров даде да се разбере, че среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски е необходима, но не сега, а едва след като бъде постигнато споразумение по ключовите за Москва въпроси.

Междувременно секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев увери, че целта на определяната от Москва като специална военна операция в Украйна не е смяната на държавното управление в Киев.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: