Отидете към основна версия

1 540 2

Вторият най-активен вулкан във Филипините изригна

  • вулкан-
  • филипини-
  • изригна-
  • активен-
  • евакуация-
  • жители

Поредицата кратки изригвания е предизвикала облаци от пара и пепел, достигащи до 2,4 километра височина

Снимка: Shutterstock

Вторият най-активен вулкан във Филипините изригва за кратко от време на време през последното денонощие, предаде ДПА, като се позова на Филипинския институт по вулканология и сеизмология (Фиволкс).

Той съобщи днес, че поредицата кратки изригвания е предизвикала облаци от пара и пепел, достигащи до 2,4 километра височина.

Най-малко 5878 души са били евакуирани от пет села с висок риск около вулкана Таал в провинция Батангас, на 66 километра южно от столицата Манила, от неделя, когато започна изригването.

„Указанията, дадени от "Фиволкс", са, че (жителите на) тези райони с висок риск ще останат евакуирани, докато равнището на тревога не бъде понижено“, каза Лито Кастро, ръководителят на провинциалната агенция за справяне с бедствия.

Вулканът "Таал" е популярна туристическа дестинация със своето живописно кратерно езеро. Той е известен с това, че е единственият вулкан в света в езеро на остров, отбелязва ДПА.

Последното му голямо изригване, през януари 2020 година, принуди над 376 хиляди души да се евакуират. Общо 39 човека починаха от болести в евакуационните центрове и при инциденти, предизвикани от падане на гъста пепел, припомня ДПА, цитира Нова ТВ.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Изригна вулкан в Индийския океан

    Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион - остров в Индийския океан, започна да изригва за първи път през годината ра ...
    19.09.2022
    1 423
    0