Last news in Fakti

29 Март, 2022 13:56 1 317 2

Вторият най-активен вулкан във Филипините изригна

  • вулкан-
  • филипини-
  • изригна-
  • активен-
  • евакуация-
  • жители

Поредицата кратки изригвания е предизвикала облаци от пара и пепел, достигащи до 2,4 километра височина

Вторият най-активен вулкан във Филипините изригна - 1
Снимка: Shutterstock

Вторият най-активен вулкан във Филипините изригва за кратко от време на време през последното денонощие, предаде ДПА, като се позова на Филипинския институт по вулканология и сеизмология (Фиволкс).

Той съобщи днес, че поредицата кратки изригвания е предизвикала облаци от пара и пепел, достигащи до 2,4 километра височина.

Най-малко 5878 души са били евакуирани от пет села с висок риск около вулкана Таал в провинция Батангас, на 66 километра южно от столицата Манила, от неделя, когато започна изригването.

„Указанията, дадени от "Фиволкс", са, че (жителите на) тези райони с висок риск ще останат евакуирани, докато равнището на тревога не бъде понижено“, каза Лито Кастро, ръководителят на провинциалната агенция за справяне с бедствия.

Вулканът "Таал" е популярна туристическа дестинация със своето живописно кратерно езеро. Той е известен с това, че е единственият вулкан в света в езеро на остров, отбелязва ДПА.

Последното му голямо изригване, през януари 2020 година, принуди над 376 хиляди души да се евакуират. Общо 39 човека починаха от болести в евакуационните центрове и при инциденти, предизвикани от падане на гъста пепел, припомня ДПА, цитира Нова ТВ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поп Богомил

    4 1 Отговор
    Тия не започнаха ли учения вчера заедно с американския агресор да дразнат и Китай? Сега и природата не може да ги търпи повече!
  • 2 поп Богомил

    2 1 Отговор
    Тия не започнаха ли учения вчера заедно с американския агресор да дразнат и Китай? Сега и природата не може да ги търпи повече!