Отидете към основна версия

2 908 55

Москва: Неприемливо е присъствието на военни на НАТО в страни, граничещи с Афганистан

  • афганистан-
  • военни-
  • нато-
  • сащ-
  • лавров

 Това заяви руският външен министър Сергей Лавров

Снимка: БГНЕС

Москва счита за "неприемливо" присъствието на каквато и да е военна инфраструктура на Съединените щати или НАТО в страни от Централна Азия, граничещи с Афганистан. Това заяви руският външен министър, Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Той обвини Запада, че е отговорен за настоящото състояние на афганистанската икономика.

Външният министър подчерта, че САЩ използват влиянието си с Международния валутен фонд и Световната банка, за да възпрепятстват изпълнението на социални програми от местните власти, което поражда съмнения относно искреността на намеренията на Вашингтон в Афганистан.

"След 20-годишно военно присъствие на НАТО, придружено от неуспешен експеримент за налагане на предписания и ценности, чужди на афганистанския народ, колективният Запад носи пряка отговорност за настоящата хуманитарна ситуация, за плачевното състояние на афганистанската икономика", изтъкна Лавров.

След като САЩ обявиха решението си да изтеглят войските си от Афганистан, талибаните завзеха контрола над страната. На 15 август те влязоха в столицата Кабул без бой, а президентът, Ашраф Гани, избяга от републиката.

През септември, талибаните обявиха състава на временно правителство, чиято легитимност обаче все още не е призната от нито една държава. Въпреки предприетите мерки, икономическото положение в страната все още е изключително тежко.

Около 3,4 милиона души са разселени в Афганистан, според данни на ООН, а около 2,6 милиона бежанци са извън страната. Хиляди бяха евакуирани след падането на Кабул от талибаните през август.

За онези, които продължават да живеят в Афганистан, икономическата ситуация е тежка.

Съвместен доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма на ООН в края на октомври 2021 г., сочи, че над половината от населението на Афганистан (около 22,8 млн. души) може да се сблъска с критичен недостиг на храна между ноември и март. Причината е, че талибаните имат достъп само до 0,1% (от 9,4 млрд. долара) от държавните резерви, тъй като голяма част от тях са замразени от САЩ, цитира news.bg

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 41 гласа.

Свързани новини

  • САЩ прехвърлят техника към Полша

    Съединените американски щати прехвърлят техника от германската база "Рамщайн" в Полша, показват снимки на полетите на самолети. Само два ...
    02.04.2022
    7 219
    140
  • До края на май НАТО ще укрепи източния си фланг

    Генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн заяви, че до края на май НАТО ще създаде бойни групи във всички страни „от Балтийско до Черно ...
    02.04.2022
    2 044
    62
  • НАТО очаква нови руски офанзиви

    НАТО не вижда изтегляне на руските сили от Украйна и очаква допълнителни офанзивни действия. Това заяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, пре ...
    31.03.2022
    2 178
    34
Новини по държави: