Отидете към основна версия

946 17

Екип на Международния комитет на Червения кръст пътува за Мариупол

  • мариупол-
  • червен кръст-
  • международен-
  • комитет-
  • помощи-
  • украйна

Не е било позволено обаче, да бъдат доставени подготвените медицински материали и други помощи

Снимка: Shutterstock

Екип на Международния комитет на Червения кръст пътува днес за Мариупол с надежда, че евакуацията на хиляди цивилни от обсадения украински град ще може да започне още днес, обяви говорителят на хуманитарната организация, Юан Уотсън, цитиран от Ройтерс.

По думите му военните са дали разрешение и екипът е потеглил към Мариупол. Не е било позволено обаче, да бъдат доставени подготвените медицински материали и други помощи.

Трите автомобила на Червения кръст с деветима негови служители възнамеряват да изведат от Мариупол 54 украински автобуса и неизвестен брой частни автомобили. Накъде ще се отправят евентуалните евакуирани, още не е известно, но е сигурно, че дестинацията ще е на територията на Украйна, каза говорителят.

Мариупол е обсаден от първите дни на руското нашествие в Украйна, започнало на 24 февруари. Досега нито една хуманитарна агенция не е успяла да си осигури достъп до града. По-рано тази седмица, кметът на Мариупол каза, че 170 000 са без ток и основни стоки. Комисия на агенцията на ООН за правата на човека проучва данни за масови гробове в югоизточния украински град, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: