Отидете към основна версия

3 398 103

Зеленски за руските зверства в Буча: Това е геноцид!

  • володимир зеленски-
  • буча-
  • руски зверства-
  • клане-
  • геноцид

Украинският външен министър Дмитро Кулеба вече призова за разследване на военни престъпления в Буча, както и за нови санкции срещу Москва

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в неделя, че е извършила геноцид в страната му. Така определи той случилото се в Буча.

"Наистина, това е геноцид. Унищожаване на цяла нация и хората ѝ, заяви Зеленски пред CBS, цитиран от news.bg. Ние сме граждани на Украйна и не искаме да бъдем подчинени на политиката на Руската федерация. Това е причината да бъдем унищожавани и изтребвани."

Украинският външен министър Дмитро Кулеба вече призова за разследване на военни престъпления в Буча, както и за нови санкции срещу Москва.

Запитан дали руският президент Владимир Путин трябва да бъде подведен под отговорност, Зеленски каза, че и други руснаци на ръководни постове също носят вина.

"Мисля, че всички военни командири, всеки, който е давал инструкции и заповеди, трябва да бъдe наказани адекватно", каза той. Когато намираме хора с вързани ръце зад гърба и обезглавени, не знам какъв закон или какъв срок на лишаване от свобода биха били подходящи за това".

Западът вече осъди случилото се в Буча. Европейският съюз (ЕС) обеща нови санкции срещу Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че отговорните трябва да бъдат държани под отговорност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече убийствата в Буча "бруталност", невиждана в Европа от десетилетия.

Запитан дали руските сили ще трябва да се изтеглят на позициите си преди инвазията на 24 февруари, Зеленски каза: "Трябва да има 100% изтегляне на войските към границите, които съществуваха най-малко преди 24 февруари".

"Това би ни накарало поне да започнем да обсъждаме други въпроси относно деокупацията", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: