Отидете към основна версия

4 380 43

Вашингтон: Продажба на самолети F-16 на Турция ще послужи на интересите на САЩ и НАТО

  • f-16-
  • ф-16-
  • изтребител-
  • турция-
  • с-400-
  • ф-35

Анкара отправи искането като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети F-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите заради покупката на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на президента Джо Байдън вярва, че потенциална продажба на изтребители F-16 на съюзника от НАТО Турция ще бъде в съответствие с интересите на националната сигурност на САЩ и ще послужи за дългосрочното единство на НАТО, се посочва в писмо на Държавния департамент до Конгреса, без да се изразява изрична подкрепа за сделката, съобщиха Ройтерс и турски медии.

През октомври Турция отправи искане към САЩ да купи 40 изтребителя F-16, произведени от Lockheed Martin, и близо 80 комплекта за модернизация на наличните ѝ бойни самолети F-16.

Турция бе отправила това искане като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети F-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите от ново поколение заради покупката на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Във връзка с покупката на С-400 Вашингтон наложи и санкции на длъжностни лица от Управлението за отбранителна промишленост на Турция.

Писмото на Държавния департамент е с дата 17 март и е подписано от заместник-помощник държавния секретар Наз Дуракоглу, отговаряща за законодателните въпроси. То е в отговор на писмо, изпратено до Държавния департамент от членове на Конгреса на 4 февруари, уточнява турският телевизионен канал НТВ.

Според информации в писмото от 4 февруари е бил отправен призив към администрацията на Байдън да не доставя самолети F-16 на Турция заради разполагането от Анкара на системите С-400 и нарушения на човешките права, посочва в."Хюриет дейли нюз".

В писмото на Държавния департамент се припомня, че двустранните отношения са пострадали заради покупката от Турция на системите С-400, като същевременно се изтъква, че подкрепата на Турция за териториалната цялост на Украйна и отношенията на сътрудничество в областта на отбраната са „важен възпиращ фактор срещу злонамерено влияние в района“.

Въпреки че писмото не дава никакви гаранции и срокове за продажбата, в него се подчертава, че наказателните действия на Вашингтон след покупката от Анкара на руските системи С-400 представляват „значителна платена цена“, отбелязва в.“Дейли сабах“.

„Администрацията вярва, че въпреки това съществуват убедителни интереси за дългосрочното единство и способност на алианса НАТО, както и за националната сигурност, икономическите и търговски интереси на САЩ, които се подкрепят от подходящи търговски връзки на САЩ в областта на отбраната с Турция“, се казва в писмото.

В него се отбелязва, че предложената продажба ще изисква уведомяване на Конгреса, ако Държавният департамент я одобри. "Потвърждаваме ангажимента си към установените процедури за разрешение на търговията в областта на отбраната, включително контрол от страна на Конгреса", се казва в писмото, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".

В телефонен разговор с американския президент Джо Байдън на 10 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази очакване „в най-кратък срок да се стигне до резултат по искането на Турция за закупуване от САЩ на 40 нови военни самолета и за модернизиране на наличните самолети F-16“. Същевременно Еродган бе изтъкнал в разговора, че „отдавна е дошло време да бъдат премахнати всички несправедливи санкции спрямо Турция в областта на отбранителната промишленост.“

Турският телевизионен канал НТВ уточнява, че преди да даде официално одобрение за продажба на оръжие на чужда държава, Държавният департамент дава отговор в писмо до Конгреса на евентуални въпроси на законодателния орган във връзка с продажбата и излага подхода на администрацията по въпроса. При даване на одобрение за продажбата Държавният департамент уведомява официално Конгреса за това.

Ако в срок от 30 дни Конгресът не възрази срещу решението на Държавния департамент, американската администрация започва преговори със съответната страна за съдържанието на пакета за продажба на оръжие.

След преговорите САЩ представят на съответната страна писмо с предложение и ако получат положителен отговор на предложението, се осъществява доставка, посочва телевизия НТВ.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини