Last news in Fakti

8 Април, 2022 17:48 1 995 15

Активирането на стратегическия механизъм между Турция и САЩ - важна стъпка към решаване на проблемите в двустранните отношения

  • турция-
  • сащ-
  • ф-16-
  • ф-35-
  • f-35-
  • f-16-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че американският държавен секретар Антъни Блинкън го е поканил да посети Вашингтон на 18 май за разговори на министерско равнище

Активирането на стратегическия механизъм между Турция и САЩ - важна стъпка към решаване на проблемите в двустранните отношения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стратегическият механизъм между Турция и САЩ, договорен между президентите на двете страни по време на разговора им в Рим в края на октомври, бе стартиран официално в Анкара в понеделник. Това стана в рамките на посещение в турската столица на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, която проведе разговори с турския заместник-министър на външните работи Седат Йонал.

В съобщение на турското външно министерство бе посочено, че на разговорите в Анкара между делегациите на Турция и САЩ са били разгледани теми, по които двете страни имат общи интереси, включително сътрудничеството в икономиката и отбраната, борбата с тероризма, регионални и глобални въпроси. "Турция и САЩ потвърдиха съвместните си ангажименти за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. САЩ приветстваха усилията на Турция да улесни намирането на справедливо и дипломатическо решение на войната", бе посочено още в съобщението.

Стратегическият механизъм между Турция и САЩ е инструмент, целящ подобряване на двустранното сътрудничество и намиране на решение на проблемите в отношенията между двете съюзнички от НАТО. През последните години отношенията между САЩ и Турция бяха обтегнати заради множество разногласия и на първо място във връзка с покупката от Анкара на руски системи С-400, заради което САЩ въведоха санкции срещу Управлението за отбранителна промишленост на Турция и изключиха страната от програмата за изтребители Ф-35.

Освен това Анкара обвинява САЩ за подкрепата им за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които тя разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция е недоволна и от отказа на САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад организирането на опита за преврат през юли 2016 г.

В интервю за в.“Хюриет дейли нюз“, дадено по време на визитата ѝ в Анкара, Нюланд изтъкна, че новият механизъм ще позволи на турските и американски официални лица „да говорят по всички въпроси в един формат“. Тя посочи, че двете страни ще могат да водят разговори по двустранни въпроси, независимо дали става дума за търговия, за някои от проблемните теми, за правата на човека и гражданското общество, а също и по регионални теми като Нагорни Карабах, Сирия, Украйна и по глобални въпроси. Нюланд отбеляза, че новият механизъм ще даде възможност двете страни да се задълбочат във всички въпроси и ще позволи организиране на срещи на министерско и дори президентско равнище. Тя изрази надежда, че в рамките на този диалог двете страни ще могат да намерят решение и на проблема за системите С-400.

Спирайки се на войната между Русия и Украйна, Нюланд приветства решението на Турция да приложи Конвенцията от Монтрьо, изтъквайки, че то е било „абсолютно необходимо, за да се гарантира, че Черно море няма да може да бъде използвано в тази война“. Тя похвали и усилията на Анкара да съдейства за преговори между двете враждуващи страни и постигане на прекратяване на огъня. Същевременно Нюланд изтъкна, че е провела добри разговори с турските си колеги за санкциите срещу Русия и логиката зад тях.

"Мисля, че най-важното е Турция да бъде много бдителна и да не позволи, дори и да не може да се присъедини към санкциите, територията ѝ да бъде използвана за заобикаляне на санкциите или да се превърне в басейн за мръсни олигархични пари“, посочи Нюланд.

С цел насърчаване на икономическия и търговския аспект на сътрудничеството в рамките на активирания стратегически механизъм на 5 и 6 април на посещение в Анкара бе заместник-министърът на търговията на САЩ Мариса Лаго. Вестник "Хюриет дейли нюз" съобщи, че тя е провела отделни разговори с турския заместник-министър на търговията Мустафа Тузджу и със заместник-министъра на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар с оглед развитие на търговските връзки и насърчаване на зелените технологии. Вестник "Йени шафак" отбеляза, че Лаго е обсъдила с Тузджу стъпки, които трябва да бъдат предприети, за издигане на двустранния търговски стокообмен до 100 милиарда долара.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви в четвъртък в Брюксел, че американският държавен секретар Антъни Блинкън го е поканил да посети Вашингтон на 18 май за разговори на министерско равнище в рамките на стратегическия механизъм.

Междувременно Ройтерс и турски медии съобщиха, че в писмо до Конгреса Държавният департамент е изразил позитивно отношение относно евентуална продажба на самолети Ф-16 на Турция. В писмото от 17 март е посочено, че администрацията на президента Джо Байдън вярва, че потенциална продажба на изтребители Ф-16 на съюзника от НАТО Турция ще бъде в съответствие с интересите на националната сигурност на САЩ и ще послужи за дългосрочното единство на НАТО. През октомври Турция отправи искане към САЩ да купи 40 изтребителя Ф-16 и близо 80 комплекта за модернизация на наличните ѝ бойни самолети Ф-16. Анкара иска това като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети Ф-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите от ново поколение заради покупката на системите С-400 от Русия.

Въпреки че писмото не дава никакви гаранции и срокове за продажбата, в него се подчертава, че наказателните действия на Вашингтон след покупката от Анкара на руските системи С-400 представляват „значителна платена цена“.
Чавушоглу приветства писмото на Държавния департамент и заяви, че преговорите за доставяне от САЩ на нови самолети Ф-16 и на комплекти за модернизация на съществуващите вървят добре. Той припомни обаче, че на последния етап Конгресът трябва да даде одобрение за сделката.

Въпросът за Ф-16 несъмнено ще бъде сред темите, които той ще обсъди с американския си колега Блинкън на предстоящата среща във Вашингтон в рамките на стратегическия механизъм.

Директорът на Института за външна политика проф. Хюсеин Багджъ е посочил пред турската редакция на „Гласът на Америка“ по повод стратегическия механизъм и писмото на Държавния департамент до Конгреса, че според него изглежда, че сега САЩ имат воля да отстъпят от подхода си за прилагане на санкции във военната област спрямо Анкара. Той изразява мнение, че „във връзка с новата геополитическа картина, създадена в резултат на войната между Украйна и Русия“, САЩ „ще преразгледат подходите си към Турция“. „Можем да кажем, че и оповестяването на този стратегически механизъм е първият знак за това преразглеждане“, отбелязва той.

Директорът на бюрото в Анкара на „Германския фонд Маршал“ Йозгюр Юнлюхисарджъклъ е посочил от своя страна пред редакцията, че сега в картината на отношенията между Турция и САЩ има три категории теми – продължаващи сътрудничества, почиващи на общи интереси; теми с проблеми, които могат да бъдат отстранени и теми, по които в близко време няма да може да се постигне съгласие. Според него темите, по които не може да се постигне съгласие в скоро време, трябва да се управляват, за да не прераснат в криза. По думите му стратегическият механизъм „ще осигури поддържане на отношенията в тези три категории“.

Бившият посланик на Турция във Вашингтон Фарук Логоглу отбелязва пред турската секция на Дойче веле, че и по-рано са били създавани подобни механизми с цел подобряване на отношенията между двете страни и изразява скептицизъм, че новият механизъм ще даде голям резултат. Като основна пречка в двустранните отношения той изтъква въпроса за системите С-400 и продължаващите санкции на САЩ срещу Турция в отговор на това. Логоглу посочва, че санкциите произтичат от закон – CAATSA (Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции) и американската администрация трябва да прилага изискванията на този закон. Според него „докато С-400 се намират в Турция, от гледна точка на САЩ този проблем ще продължи“.

Предстои да се види дали активизирането на диалога между САЩ и Турция в рамките на новия стратегически механизъм ще доведе до преодоляване на трудните проблеми в двустранните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стратегическият механизъм е

    6 4 Отговор
    Как да минът турците така че хем да ги плякат, хем да им плащат, гарантирано от НАТО 😁
  • 2 😃😃😃

    7 3 Отговор
    Повикал го е да му каже, че КРЪВ ПОВРЪЩЯТ, НО ПАРО НЕ ВРЪЩАТ 😉
    😄😂😁

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стал

    20 0 Отговор
    САЩ могат да шикалкавят още няколко години с Турция, след това Турция просто няма да има нужда от техните F 16
  • 5 😄😄😄

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "😃😃😃":

    Какво лоши има в кутренската погорка
    "Кръв повръщам, Пари не връщам", че ми подменяте думите?
    Ще повярваме на САЩ по- лесно или по-бързо?!
  • 6 Попа

    17 3 Отговор
    Турците лека полека се превръщат в глобален играч,като разговарят равностойно с силните на деня.
  • 7 луд

    11 2 Отговор
    Краварите мучат , Долара става история и гледат да вържат със сделки колкото се може държави да са зависими от САЩ, но турците имат едно наум за тях , те предпочитат Русия пред САЩ. Идва края на една хегемония, вече историята обърна лице на изток. САЩ и компания вече са пътници и удавник за сламка се хваща.
  • 8 Превод

    3 12 Отговор
    Сбогом независимост - Сбогом достойнство. Ердоган КЛЕКНА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ейбрахам Линкълн

    2 9 Отговор
    Стратегическа грешка е изобщо Турция какво прави към Запада , защото по нито един стандарт не е за там а за по големия и широк Изток от без аналогови империи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жалка работа

    4 17 Отговор
    Турция е една много бедна без достойнство страна, защото има нелепи политици и журналисти пионки, които до вчера казваха на турците, че Америка ги атакува финансово и чрез съседите военно, а днес я молят за помощ и казват на народа си, че Америка е най-добрият приятел, който биха могли да имат и как тя им помага.
  • 13 Българин

    9 0 Отговор
    А ние сме седнали в скута на американците и в същото време сме наврели глава в скута на руснаците
  • 14 жиката

    5 2 Отговор
    Доживяхме САЩ да лижат чужди г..зове и това е само началото на края.
  • 15 Урюрвкос

    0 1 Отговор
    първо на тепсия Fethullah Gülen (Hocaefendi) пък след това ще видим
Новини по държави: