Отидете към основна версия

6 548 46

Франция задържа 2 картини от прочута руска колекция

  • картини-
  • русия-
  • франция

Творбите са собственост на руски олигарх

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Две картини от прочута руска частна колекция са задържани от властите във Франция заради войната в Украйна. Творбите, собственост на руски олигарх и на украински музей, са участвали във временна изложба в Париж.

Войната в Украйна осуетява връщането на две картини от колекцията на братя Морозов. Платната ще останат във Франция до ново решение, както съобщава пред АФП френското министерство на културата.

Творбите са в Париж от миналия септември като част от голяма изложба на фондация "Луи Вюитон", която показа 200 шедьоври на френската живопис, закупени от семейството руски колекционери в началото на ХХ век.

Едната картина е собственост на руски олигарх, попаднал под санкциите срещу Русия и чиито авоари във Франция са замразени, уточнява БНР. Властите не посочват името на собственика.

Другата творба, портрет на мецената Маргарита Морозова, принадлежи на музей за изящни изкуства на Днепропетровск в Украйна и остава във Франция по молба на украинските власти, докато ситуацията позволи безопасното ѝ връщане.

Останалите експонати от току-що приключилата изложба, сред които има творби на Гоген, Моне, Матис и Реноар, ще бъдат върнати на руските музеи, откъдето са дошли.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: