Отидете към основна версия

4 934 66

Значителна ескалация от САЩ

  • джо байдън-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • геноцид-
  • жертви-
  • цивилни жертви-
  • владимир путин-
  • ескалация

Байдън за пръв път обвинява Путин в геноцид

Снимка: БГНЕС/ EPA

Пресата в САЩ и Великобритания коментира факта, че вчера Джо Байдън употреби думата "геноцид", говорейки за действията на руската армия в Украйна. Медиите окачествяват това като значителна ескалация в реториката на президента на САЩ, предаде БТА.

"Вашингтон пост" припомня, че американски официални представители са се въздържали досега да използват този термин, който означава опит за унищожаване, изцяло или отчасти, на определена група хора. "Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света", каза Байдън на проява в Менло, щата Айова. Изданието посочва, че след речта си президентът е заявил пред репортери, че съзнателно е употребил тази дума, но е добавил, че оставя на юристите да решат дали наистина става дума за геноцид според международното право. "На мен със сигурност така ми изглежда", цитира "Вашингтон пост" изявлението на Байдън.

ООН дефинира геноцида като "действия, извършени с намерение за унищожаване, изцяло или отчасти, на национална, етническа, расова или религиозна група". И според Байдън точно това прави Русия в Украйна предвид доказателствата за избиване на невъоръжени цивилни в киевското предградие Буча. По думите на президента "става все по-ясно и ясно, че [руският президент] Путин се опитва да изтрие идеята да си украинец", пише вестникът. За разлика от Байдън, продължава "Вашингтон пост", държавният секретар Антъни Блинкън и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан не са наричали геноцид руската инвазия в Украйна. И нито една федерална институция не е заявявала категорично, че руските жестокости могат да бъдат квалифицирани като геноцид.

В средата на март Байдън нарече Путин "военнопрестъпник", след като седмици наред бе избягвал този термин. После членове на администрацията станаха по-склонни да окачествяват като "военни престъпления" жестокостите в Украйна, припомня "Вашингтон пост". "Нюзуик" цитира изявлението на украинския президент Володимир Зеленски по повод речта на стопанина на Белия дом в Айова. С пост в "Туитър" Зеленски хвали Байдън като "истински лидер" и подчертава колко е важно нещата да се назовават с точните им имена. "Истински думи на истински лидер. Да назоваваш нещата с техните имена е важно, за да се изправиш срещу злото. Благодарни сме на САЩ за оказаната ни досега помощ, но спешно се нуждаем от още тежки оръжия, за да предотвратим следващи руски жестокости", гласи изявлението на президента на Украйна.

Лондонските "Таймс" и "Телеграф" също подчертават, че Байдън за пръв път е обвинил Путин в геноцид. И двата вестника припомнят, че членове на американската администрация досега са се въздържали да използват този термин. "Гардиън" отбелязва, че преди нашествието на руската армия в Украйна Путин е казвал, че руснаци и украинци са един народ и че съществуването на отделна украинска държава е нелегитимно. Очертаването на границата между престъпления срещу човечеството и геноцид се е оказвало в миналото трудна и спорна задача. Международният трибунал за престъпленията в бившата Югославия постанови, че избиването на босненски мюсюлмани в Сребреница представлява геноцид, но това не се отнася за масовите убийства, извършени от сръбските сили другаде. Тогава това разграничаване възмути населението в другите опустошени населени места в Босна, посочва британският вестник.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 48 гласа.

Свързани новини