Отидете към основна версия

11 178 110

Русия: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, ще разположим ядрени оръжия в региона

  • нато-
  • швеция-
  • финландия-
  • ядрени-
  • оръжия-
  • регион-
  • балтика

Дмитрий Медведев каза, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, тогава Руската федерация ще трябва да укрепи своите сухопътни, военноморски и въздушни сили в Балтийско море

Снимка: БГНЕС

Един от най-близките съюзници на руския президент, Владимир Путин, предупреди НАТО днес, че ако Швеция и Финландия се присъединят към военния съюз, тогава Русия ще трябва да засили отбраната си в региона, включително чрез разполагане на ядрени оръжия, предаде Агенция Ройтерс.

Финландия, която има обща граница от 1300 км (810 мили) с Русия, и Швеция обмислят присъединяване към алианса на НАТО. Финландия ще вземе решение през следващите няколко седмици, каза премиерът Санна Марин в сряда.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, каза, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, тогава Русия ще трябва да укрепи своите сухопътни, военноморски и въздушни сили в Балтийско море.

Медведев също изрично повдигна ядрената заплаха, като каза, че вече не може да се говори за „безядрена“ Балтика – където Русия има своя Калининградски ексклав, притиснат между Полша и Литва.

„Не може повече да се говори за статут на Балтийско море без ядрена енергия – балансът трябва да бъде възстановен“, каза Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г.

„До днес Русия не е предприела такива мерки и няма да го направи“, каза Медведев. „Ако не е принудена“, добави той.

Литва каза, че заплахите на Русия не са нищо ново и че Москва е разположила ядрени оръжия в Калининград много преди войната в Украйна.

Евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО – основано през 1949 г., за да осигури колективна западна сигурност срещу Съветския съюз – би било едно от най-големите европейски стратегически последици от войната в Украйна.

В четвъртък Финландия обяви военно учение в Западна Финландия с участието на сили от Великобритания, САЩ, Латвия и Естония.

Швеция не е водила война от 200 години и следвоенната външна политика се фокусира върху подкрепата на демокрацията в международен план, многостранния диалог и ядреното разоръжаване.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: