Отидете към основна версия

39 081 67

Турция заплаши Русия

  • санкции-
  • турция-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • мевлют чавушоглу-
  • оон

Турция ще трябва да наложи санкции на Русия, ако те бъдат одобрени от ООН

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Турция ще трябва да наложи санкции на Русия, ако те бъдат одобрени от ООН, предадоха турските медии, цитирани от БТА.

Турция се придържа към международното право, ще водим балансирана политика. В случай че ООН одобри санкции спрямо Русия, Турция ще бъде "принудена" да прилага тези санкции, посочи Чавушоглу в интервю за турската частна телевизия НТВ. Той каза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява в най-скоро време да проведе преговори с руския държавен глава Владимир Путин. Да, има такива планове, заяви Чавушоглу в отговор на въпрос дали подобни контакти са планирани в скоро време. По думите на турския външен министър Анкара и Москва продължават да поддържат тесни контакти.

Също така планирам да проведа преговори с руския ми колега Сергей Лавров, министрите на отбраната на двете страни също поддържат контакти, посочи Чавушоглу. Той каза, че Турция гледа на преговорите между Русия и Украйна без излишен оптимизъм или песимизъм, оценява актуалния ход на преговорите и се старае да се придържа към реалистични позиции. В последно време след събитията в Буча страните направиха много изявления, в които взаимно се осъждат. Подхождаме към сегашния ход на преговорите нито с оптимизъм, нито с песимизъм, посочи турският външен министър, като добави, че "прекратяването на огъня е възможно", посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Той каза още, че Турция цялостно прилага положенията от Конвенцията от Монтрьо заради ситуацията в Украйна, но тя не дава възможност за затваряне на въздушното пространство за гражданската авиация.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 125 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: