Отидете към основна версия

9 086 150

Смърт и разрушение в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • донбас-
  • война-
  • владимир путин-
  • офанзива-
  • жертви-
  • лвов-
  • мариупол

Започна битката за Донбас, руската армия засилва агресията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската армия започна очакваната офанзива за превземане на Донбас. Информацията беше потвърдена от украинския президент Володимир Зеленски и Генщаба на украинските въоръжени сили. Войната, която руският агресор започна на 24 февруари, навлиза в решителна фаза.

Русия отприщи ракетен и артилерийски огън по редица източни райони в понеделник, като осем цивилни бяха убити в град Кремина в Луганск и в района на Донецк. Седем души бяха убити и още 11 бяха ранени при ракетни удари в западния Лвов, град, който до голяма степен беше пощаден от атаките, наблюдавани другаде в Украйна. Трима души бяха убити и 15 бяха ранени при обстрел срещу украинския град Харков. Сред пострадалите има 14-годишно дете. Артилерийските снаряди паднаха точно пред къщи, на детски площадки и близо до хуманитарни центрове", каза снощи областният управител Олег Синегубов. Той обвини руската армия, че напада цивилни и добави, че лекари и спасители работят денонощно, за да се справят с последиците от обстрела.

След редица поражения в Киевска област руската армия се прегрупира и измести фокуса си за изток. Този натиск в района, известен като Донбас, може да означава още по-продължителен конфликт. Силите на Владимир Путин вече предизвикаха хуманитарна катастрофа на изток, превръщайки Мариупол в руини, но не успяха да нанесат поражение на украинската армия. Ако Русия завладее цял Донбас, това ще даде на Владимир Путин някаква победа в тази пълномащаба война срещу Украйна, започната непредизвикано на 24 февруари.

Следващата стъпка ще бъде анексирането на Донбас, точно както направи с Крим след дискредитиран референдум през 2014 г. Според редица анализатори Путин иска да постигне някаква победа в Украйна преди 9 май, когато Русия отбелязва Дена на победата срещу нацисткия режим през Втората световна война. Междувременно кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че 40 000 цивилни са насилствено депортирани в Русия. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че Мариупол не е паднал - въпреки продължаващите удари на Русия. „Продължихме да наблюдаваме концентрацията на техните [руски] въздушни удари и артилерия в Донбас и на юг, особено около и в Мариупол“, каза Кърби. Украинците оказват съпротива, каза той, въпреки все по-агресивните действия на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: