Отидете към основна версия

3 790 50

Русия прави отчаяни опити да въвлече Приднестровието във войната

  • приднестровие-
  • молдова-
  • румъния-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сепаратисти

Руският агресор продължава с провокациите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Обезпокоени сме от опитите за влошаване на ситуацията със сигурността в Приднестровския регион на Република Молдова, обявиха от Министерство на външните работи на Украйна.

Вълната от репортажи на 21-26 април за разминиране на учебни заведения, нападението на сградата на т. нар. „министерство на държавна сигурност“, разрушаването на две радиокули в Григориополския район и експлозии на летището в Тираспол съвпаднаха с изявления на руското военно командване да направи сухопътен коридор с Приднестровския регион на Молдова.

Украйна решително подкрепя териториалната цялост на Молдова в рамките на нейните международно признати граници, осъжда отчаяните опити да се въвлече Приднестровския регион на Молдова в започнатата от Руската федерация пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари и призовава за деескалация на напрежението. Министерството на външните работи на Украйна продължава да следи отблизо по-нататъшното развитие на събитията. Въоръжените сили на Украйна надеждно защитават нашата държава и са готови да унищожат всякакви по-нататъшни коварни планове на агресора на украинска територия, включително в посока Пивденний Буг, се казва в позицията на украинското външно ведомство.

Поредица от експлозии в понеделник и вторник разтърсиха Приднестровието, малък отцепен регион в рамките на Молдова и граничещ с Украйна, засилвайки опасенията, че войната в съседство може да се прехвърли там и да прерасне в по-широк конфликт. Приднестровието е самопровъзгласила се република, силно зависима от Русия. Украйна обвини Русия, че е организирала взривовете като претекст за по-нататъшна агресия. Руските войски, разположени в Приднестровието, са приведени в повишена бойна готовност. Молдова, бивша съветска република, каза, че експлозиите все още се разследват, въпреки че един служител на вътрешното министерство заяви, че някои първоначални доказателства предполагат руско участие, пише "Ню Йорк Таймс". С разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век, тежко въоръжени сепаратисти в Приднестровието, където има малцинство рускоговорящи граждани, се бориха да се откъснат от Молдова. С руска подкрепа те отцепиха района, но Приднестровието не е официално признато международно.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 55 гласа.

Свързани новини