Отидете към основна версия

6 282 8

Ситуацията в "Азовстал" е катастрофална, а рашистките окупатори стрелят безспирно

  • азовстал-
  • мариупол-
  • хуманитарна катастрофа

"Няма лекарства. Ситуацията с питейната вода и храната е катастрофална. Необходими са незабавни спасителни действия", призовават от Общинския съвет на Мариупол

В едно от убежищата на завод "Азовстал" в Мариупол, който е под обстрел от руските окупатори 24 часа в денонощието, все още има много ранени, които не могат да получат пълна медицинска помощ, съобщава apostrophe.ua.

Страшни снимки от там публикуваха от Общинския съвет на Мариупол. Можете да ги видите в този линк. Стига нервите ви да не са слаби.

"Така изглежда болницата в един от приютите на "Азовстал". Ужасни снимки. Но светът трябва да знае какво се случва", пишат от Общинския съвет на Мариупол.

На територията на "Азовстал" в антихигиенични и ужасяващи условия са не само украински защитници, но и около 2 хиляди цивилни - жени, деца и възрастни хора.

"Няма лекарства. Ситуацията с питейната вода и храната е катастрофална. Необходими са незабавни спасителни действия", призовават от Общинския съвет.

По-рано на тази катастрофална ситуация внимание обърна Вселенският патриарх Вартоломей, който в проповедта си след празничната Великденска служба призова за евакуация на цивилни от Мариупол, както и от други горещи точки в Украйна, където Русия води нечовешка война.

„Нека помолим Възкръсналия освободител Великден да бъде стимул за отваряне на хуманитарни коридори, безопасни проходи към наистина безопасни зони за хиляди хора, обкръжени в Мариупол, цивилни, ранени, възрастни хора, жени и много деца. Същото важи и за всички други региони на Украйна, където се развива неописуема човешка трагедия“, каза патриарх Вартоломей.

Както съобщи "Апостроф", на 26 април генералният секретар на ООН Антонио Гутериш проведе разговори с руския президент Владимир Путин, в резултат на което последният се съгласи да бъдат евакуирани хората от "Азовстал" с участието на ООН и Червения кръст.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: