Отидете към основна версия

7 846 171

Байдън: Путин е отчаян, руската армия търпи унизителен провал

  • джо байдън-
  • сащ-
  • война-
  • украйна-
  • джавелин-
  • русия-
  • владимир путин-
  • отчаяние-
  • руска армия-
  • нато

Не НАТО разгроми руската армия в Киев, а Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин търси извинение за провала на армията си и това извинение е НАТО. Това заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Белия дом.

Байдън обяви, че планира да поиска от Конгреса 33 милиарда долара за Украйна. Американският президент бе помолен да коментира думите на руския външен министър Сергей Лавров, че САЩ водят прокси война в Украйна, и руските заплахи от използването на ядрени оръжия. „Не е вярно, че това е прокси война. Тези заплахи показват отчаянието на Русия заради техния унизителен провал (във войната срещу Украйна)“, каза Джо Байдън. „Това е отражение не на истината, а на техния провал. И вместо да кажат – украинците, оборудвани с оръжия, се противопоставят на руските сили – те казват на своите граждани, че САЩ и НАТО са ангажирани във войната и в унищожаването на руските войски и танкове“, каза американският президент.

Путин си търси оправдание за военните неуспехи на неговата армия, която започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна по негова заповед на 24 февруари. Байдън посочи, че руските заплахи от използването на ядрени бомби са „безотговорни“. „Но въпреки тревожната реторика, която излиза от Кремъл, фактите са ясни за всички. Ние не атакуваме Русия. ние помагаме на Украйна да се защити от руската агресия“, подчерта Байдън. „Русия е агресорът. И светът трябва и ще държи Русия отговорна за агресията“, каза американският президент.

„Виждаме руските сили да оставят след себе си ужасяващи доказателства за своите зверства и военни престъпления в районите, които са се опитали да контролират. И докато продължават нападенията и зверствата, ние ще продължим да предоставяме военна помощ (на Украйна)“, подчерта Джо Байдън. Американският президент заяви, че ще посети следващата седмица завода на „Локхийд Мартин“ в Алабама, където се произвеждат противотанкови ракети „Джавелин“, които САЩ изпращат на Украйна. Байдън заяви, че ще благодари на американските работници, защото тези оръжия са помогнали на украинците да спрат руската армия, тръгнала към Киев. „Тяхната упорита работа изигра решаваща роля за гарантиране на стратегическия провал на Путин в Украйна и те трябва да знаят, че ние го знаем“, посочи Джо Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 127 гласа.

Свързани новини