Отидете към основна версия

4 506 32

Германският канцлер беше принуден да мине през Северния полюс

  • олаф шолц-
  • япония-
  • германия-
  • полет

Правителственият самолет заобиколи руското въздушно пространство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителственият самолет, с който германският канцлер Олаф Шолц се върна от Япония в Берлин, беше принуден да прелети над Северния полюс, за да заобиколи руското въздушно пространство.

Маршрутът на правителствения лайнер е минавал през територията на Аляска, Северния ледовит океан и Финландия. Времето за пътуване е било приблизително 13 часа 30 минути. След като измина 12 319 км, самолетът е кацнал на летище Берлин-Бранденбург. Така на канцлера му е отнело около 1 час и 20 минути повече, отколкото при полет по директния маршрут, който минава през Китай и след това основно през територията на Русия.

По пътя към Токио в сряда вечерта самолетът, превозващ германския правителствен глава, също обиколи въздушното пространство на Русия. Маршрутът премина през територията на Австрия, Унгария, Румъния, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Монголия, Китай и Южна Корея. Времето за пътуване тогава се увеличи с 2 часа.

По време на посещението си в Япония Шолц се срещна с премиера Фумио Кишида, а също така взе участие в икономическа конференция в Токио. Това беше едва второто му дълго пътуване като канцлер, след като посети Вашингтон през февруари.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: