Отидете към основна версия

9 622 80

Германия не може да си спази обещанието към Украйна

  • германия-
  • оръжие-
  • украйна-
  • оставки-
  • gepard

Доставките на самоходни зенитни оръдия САУ Gepard са спрени

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Доставките за Украйна на самоходни зенитни оръдия (САУ) Gepard, които Берлин обеща на Киев, са спрени, тъй като германската страна все още не е успяла да закупи подходящ брой снаряди за тях. Възникнали са проблеми с доставката на други оръжия, пише вестник Die Welt, позовавайки се на източници от украинското правителство.

На 26 април министърът на отбраната Кристин Ламбрехт обяви, че Германия е готова да доставя Gepard на Украйна. Изборът им изненада експертите, тъй като в края на февруари германското правителство беше наясно с недостига на боеприпаси, поради което първоначално отхвърли доставката. За 30 самоходни оръдия, които могат да бъдат изпратени в Украйна, има само 23 000 снаряда, което е достатъчно само за половин час бойни действия.

След промяна на решението за доставка на Gepard, Министерството на отбраната отбеляза, че властите се опитват да закупят подходящи боеприпаси на световния пазар. Напразно, както се оказа. Оригиналните снаряди за 35 мм оръдия се произвеждат от швейцарската компания Oerlikon, която принадлежи на немския концерн Rheinmetall. Проблемът е, че Швейцария забранява износа на военни стоки в конфликтни зони.

Процесът на одобрение за доставка на други оръжия за Киев също е в застой. От 21 април Федералният съвет за сигурност на ФРГ има искане от Rheinmetall за износ на 100 бойни машини на пехотата Marder за Украйна. Източници от украинското правителство заявиха, че все още не е получено разрешение. Същото важи и за 88 танка Rheinmetall Leopard и 100 гаубици Krauss-Maffei Wegmann.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: