Отидете към основна версия

4 109 67

Украинските бойци в "Азовстал": Надяваме се на чудо

  • азовстал-
  • мариупол-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • чудо-
  • руски войници

Русия нарушава човешките им права

Снимка: БГНЕС/ EPA

През уикенда и последните цивилни бяха евакуирани от металургичния комплекс “Азовстал” в Мариупол, който е обсаден от руските сили. Бойци, които бранят последния бастион на украинските сили в пристанищния град, изпратиха зов за помощ. “Можем да се надяваме само на чудо", написа командирът на 36-та украинска морска бригада Серхий Волина във Фейсбук. "Че по-висши сили ще вземат решението да ни спасят!"

Най-близките украински части са на 100 километра

От седмици Мариупол практически е под руски контрол. Украинските сили са отдалечени на минимум 100 километра от "Азовстал" и не са в състояние да помогнат на бойците там. По данни и на Киев, и на Москва последните жени, деца и възрастни цивилни са били евакуирани от комплекса в събота. По време на евакуацията са били убити трима войници, а шестима са ранени, написа още Волина. Според наблюдатели сега Русия ще се опита възможно най-бързо да поеме контрола над "Азовстал", за да обяви окончателна победа в Мариупол.

Украйна се обърна към "Лекари без граници"

Украйна се обърна към организацията "Лекари без граници" с призив да помогне на бойците в "Азовстал". Защитниците на огромния индустриален комплекс са обект на "постоянни бомбардировки и атаки от руската армия" през последните 72 дни, а поради "липса на лекарства, вода и храна ранените войници умират от гангрени и отравяне на кръвта", написа украинската вицепремиерка Ирина Верешчук до организацията. "Лекари без граници" трябва да помогнат на войниците, чиито "човешки права са нарушени от Руската федерация“, смята Верешчук.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: