Отидете към основна версия

4 594 57

Провалът на руската армия в Украйна

  • руска армия-
  • русия-
  • провал-
  • украйна-
  • война

Русия няма модерна армия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Джонатан Маркъс, Би Би Си:

Представянето на руските военни в Украйна е изключително невпечатляващо. Разузнаването и военното командване не се справят, а това е допълнено от изключителни тактически провали на бойното поле.

Западните наблюдатели на модернизацията на руската армия са изненадани. Сила, за която се смяташе, че постига поне известен напредък за професионализиране, включване на нови технологии и нови доктрини. Сега тази армия в Украйна се представя като бледо отражение на Червената армия от миналото.

Макар че имат маса, въоръжените сили на Русия днес са много по-малки от тези на Съветския съюз. За разлика от Украйна, която мобилизира обществото си, Москва воюва с армията, която има: много части бяха недостатъчно и зле подготвени за предстоящата битка. В първите фази на тази война нямаше опит за съсредоточаване на усилията и Русия все още не е успяла да осигури пълен контрол над въздуха.

Дори сега, 75 дни след началото на войната, офанзивата на изток показва много подобни недостатъци. Основните елементи на съвременната война – комуникациите и логистиката – са зле изпълнени. Руската армия, която започна тази война, е научила много малко уроци от провалите си.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: