Отидете към основна версия

14 838 222

Путин на Червения площад: НАТО е заплаха за Русия, готвеше се инвазия на наша територия

  • владимир путин-
  • ден на победата-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • заплаха-
  • червения площад-
  • донбас

Путин твърди, че западните страни са имали план за "инвазия" в Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин заяви на Червения площад по повод Деня на победата, че НАТО представлява заплаха за сигурността на Русия и започването на „специалната военната операция“ в Украйна е било правилното решение. Путин обвини западните страни, че не са искали да „слушат“ Русия и са се готвели „да нахлуят на наша земя, включително Крим“.

На 24 февруари руската армия започна пълномащабна война срещу Украйна. Путин каза, че „специалната военна операция“, както я наричат в Москва, е била необходима и навременна. По думите на руския президент това е било правилното решение, въпреки че руската армия търпи тежки загуби в човешка сила и военна техника на украинска земя. Руската армия беше разгромена в Киевска област и сега е съсредоточила атаките си в Донбас. Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на "собствената си земя, където техните деди са побеждавали врага", заяви Путин.

Путин каза в речта си на Червения площад, че в „Киев казваха, че могат да получат ядрени оръжия и НАТО започна да проучва земите близо до нас, което се превърна в очевидна заплаха за нашата страна и граници“. „Всичко ни казваше, че има нужда от битка“, заяви руският президент. Путин не спомена обаче в речта си за Будапещенския меморандум, подписан през 1994 година. Тогава Украйна, след разпадането на СССР, се отказа от ядрените си оръжия, в замяна на гаранции за сигурност от Русия. Именно Русия наруши тези гаранции през 2014 година, започвайки война с незаконното анексиране на украинския полуостров Крим.

В началото на речта си Владимир Путин се обърна към руските войници, казвайки им, че „се бият за сигурността на Русия“. Путин поздрави и ветераните. Денят на победата в РФ, 9 май, отбелязва победата над нацистите във Великата отечествена война, както наричат руснаците ВСВ. Очаквано Путин представи войната в Украйна като продължение на Втората световна война, лъжливо представяйки украинските бойци като „нацисти“. Обръщайки се към руските войници в Украйна в речта си, той каза: „Вие се борите за родината, за нейното бъдеще, никой да не забрави уроците от Втората световна война“. Путин по време на речта си призова и за минута мълчание в памет на загиналите съветски войници във Втората световна война. Путин завърши речта си с думите: "За Русия! За победата!" Спекулациите, че руският президент ще използва военния парад, за да обяви нова военна ескалация, не се оправдаха.

Речта на президента Владимир Путин на парада на Червения площад беше по-дълга от обикновено, но не донесе никакви важни новини. Путин използва по-голямата част от речта си, за да оправдае инвазията в Украйна, описвайки я като „неизбежното, навременно и единственото правилно решение“. Малко преди Владимир Путин да говори в Москва на парада, президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Путин, че „повтаря ужасните престъпления на режима на Хитлер днес, следвайки нацистката философия, копирайки всичко, което те направиха“. Зеленски каза, че руският лидер ще се провали.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 118 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания