Отидете към основна версия

2 684 19

Бойна мощ! Румъния иска да произвежда подводници

  • василе дънку-
  • черно море-
  • подводници-
  • нато-
  • румъния

Черно море е твърде пренаселено, пълно е с "акули" и това е необходимо, посочи министър Василе Дънку

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският министър на отбраната Василе Дънку заяви, че Румъния би трябвало да купи подводници, защото Черно море е пренаселено и "е пълно с акули", и изтъкна, че в настоящия контекст е важно да имаш "свое нещо", съобщава в. "Адевърул".

Дънку изтъкна в изявление за телевизия Реалитатя Плюс снощи слабото оборудване на румънските военноморски сили в настоящия контекст в Черно море, като отбеляза, че страната разполага само с една подводници, при това "учебна".

"Делфинът" е единствената учебна подводница. Надяваме се в бъдеще дори да произвеждаме в Румъния подводници, но засега трябва да купим подводници, защото в Черно море е твърде пренаселено, пълно е с "акули" и това е необходимо", посочи министърът.

"За момента, тъй като сме член на НАТО, има чадър, който наистина функционира. Едни казват, че е добре, други казват, че не е добре да спираме от полет МиГ-овете, МиГ-21 Лансър. Имаше толкова злополуки, имаше 26 катастрофи през последните 30 години. Загинаха хора и доверието в армията спадна в тези моменти", заяви Дънку.

Той добави, че "успяваме с помощта и на чужденци да имаме оптималното за отбраната, но е необходимо (...) да имаш своето нещо".

Румъния обяви през април, че спира полетите на изтребителите МиГ-21 Лансър заради големия брой инциденти с тези летателни апарати.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: