Отидете към основна версия

2 192 74

Руските окупатори са извършили 10 000 военни престъпления в Украйна

  • военни престъпления-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • цивилни жертви-
  • разрушени сгради

За руския войник човешкият живот и достойнство нямат значение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската армия е извършила над 10 000 военни престъпления до момента в Украйна от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари. Това сочат данните на украинските власти.

От началото на инвазията руските окупатори нарушават международните норми, погазвайки жестоко всякаква човечност и морал. Регистрирани са хиляди случаи на убийства на невъоръжени цивилни, изнасилване на момичета и жени, изтезания, грабежи и мародерства. Киев посочи, че Русия ще бъде държана отговорна за тежи ужасяващи престъпления, когато приключи войната.

Руският агресор атакува жилищни сгради, като до момента 6800 на територията на Украйна са унищожени от врага. 3309 цивилни са убити, а 3493 – ранени. 234 деца са били убити до момента от руските войници. Министерството на външните работи на Украйна пусна рускоезична версия на онлайн архива на военните престъпления на Русия за цялата рускоговоряща аудитория по света. Целта на онлайн архива е да осигури достъп на всички рускоговорящи хора до проверена информация за зверствата на руската армия в Украйна и да гарантира, че руските военнопрестъпници ще бъдат подведени под отговорност.

Украинската армия храбро се сражава срещу нашествениците и защитава територията си. Руската армия беше разгромена в Киевска област и сега е съсредоточила агресията си на изток, в Донбас. Регистрирани са и много случаи на насилствено депортиране на украинци, против волята им, в Руската федерация. Руската пропаганда твърди, че те сами са пожелали това и са били „спасени“ от руските войници в окупираните от тях земи. Реалността обаче показва друго – руският солдат брутално погазва всички човешки права.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: