Отидете към основна версия

3 071 18

Съдът в Швейцария отказа правна помощ на Русия

  • швейцария-
  • съд-
  • русия-
  • международен съд

Магистратите се позовават на нарушенията на Русия на Устава на ООН, на неспазването й на Будапещенския меморандум относно гаранциите за сигурност и на оттеглянето й от Съвета на Европа

Снимка: shutterstock

Федералният наказателен съд на Швейцария потвърди две жалби на обвиняеми, които твърдят, че Русия не заслужава правна помощ по наказателни дела предвид нахлуването ѝ в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Съдът се позовава на нарушенията на Русия на Устава на ООН, на неспазването ѝ на Будапещенския меморандум относно гаранциите за сигурност и на оттеглянето ѝ от Съвета на Европа и от Европейския съд по правата на човека.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния съд на Швейцария. То се отнася до случаи, в които Русия обвини неназованите обвиняеми лица в незаконен износ за Израел през Швейцария на материали, които биха могли да бъдат използвани за производство на оръжия.

"Правните изисквания и тези, разработени от съдебната практика в областта на международната правна взаимопомощ, вече не съществуват, за да можем да вярваме - дори с дипломатически гаранции - че Русия ще спазва международното право, по-специално по отношение на правата на човека ", се посочва в изявление на съда.

През март швейцарските федерални прокурори заявиха, че са прекратили исканията за правно сътрудничество от и към Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: