Отидете към основна версия

8 057 53

Да няма конфискация на руска собственост в полза на Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • русия-
  • конфискация-
  • собственост-
  • кристиан линднер

Този въпрос може да касае държавна собственост, но не и частна собственост

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия е отворена за предложението на Европейския съюз (ЕС) за конфискуване на руски държавни активи в полза на Украйна, но смята за твърде сериозна мярка. „Държавите, основани на върховенството на закона, гарантират неприкосновеността на частната собственост. Трудностите, свързани с конфискацията, са изключително големи", призна в интервю за вестник Financial Times, германският финансов министър Кристиан Линднер. Той добави, че руските бизнесмени трябва да бъдат убедени „да допринасят за изплащането на репарациите на Украйна на доброволни начала. По този повод е необходимо да се проведе политическа дискусия, в която бих искал да участвам", казва министърът.

На 20 май Линднер информира, че на срещата на финансовите министри от Групата на седемте (G7), която се проведе същия ден в Германия, е повдигната темата за конфискация на руските държавни активи. Според него този въпрос може да касае "държавна собственост, но не и частна собственост".

В интервю за Financial Times ръководителят на германското финансово министерство се обяви против издаването на общоевропейски дълг с цел привличане на допълнителни средства за подпомагане на Украйна за възстановяването на страната. Според него програмата на ЕС от следващо поколение, която предвижда издаването на облигации за попълване на фонда за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19, е „еднократно решение“, Германия „не подкрепя идеята за преиздаване на общи дългови задължения." Както уточни той, за предоставяне на финансова помощ на Киев страните от ЕС използват други инструменти, "на базата на национални гаранции".

Министърът предупреди за "реална заплаха от стагфлация", която изисква спешни действия от страна на членовете на G7 и ЕС. Той призова европейските партньори да последват примера на Германия, да не използват възможността да се отклоняват от правилата, регулиращи размера на държавния дълг и бюджетния дефицит на страните-членки на ЕС, и да се стремят към намаляване на публичния дълг, въпреки тежката икономическа ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: