Отидете към основна версия

10 537 145

САЩ дават на Украйна страшно оръжие

  • война-
  • сащ-
  • украйна-
  • ракети-
  • русия-
  • инвазия

В момента 14 държави използват тези системи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашингтон възнамерява да включи ракетни системи с голям обсег на действие в оръжейната помощ за Украйна, предаде Си Ен Ен (CNN), позовавайки се на неназовани официални източници. Според тях американската администрация е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет за Киев, който може да бъде обявен още следващата седмица, предаде БНР.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов реагира с коментар, че се надява "здравият разум да надделее" и подобни оръжия да не стигат до Киев. Посланикът се позова на изявление на говорителя на Пентагона Джон Кърби, който каза, че няма окончателно решение по въпроса. По-рано тази седмица говорителят на Пентагона Джон Кърби подчерта, че все още не е взето окончателно решение по въпроса за ракетите с голям обсег. При разполагане в близост до границата ракетите биха могли да атакуват цели във вътрешността на Русия, като екипът на Байдън разглежда тази възможност "като прекалено провокативна за Кремъл."

В момента 14 държави използват тези системи, които са в състояние да изстрелят 12 управляеми ракети за по-малко от минута и да променят бързо местоположението си, преди да бъдат засечени от противника. 13,6 милиарда долара военна и хуманитарна помощ за Украйна бе одобрена от Белия дом в началото на март. Тя включва повече от 100 гаубици, дронове и боеприпаси. Представител на администрацията във Вашингтон казва, че този огромен пакет може да има по-голямо въздействие от изпращането на няколко усъвършенствани ракетни системи, за които украинците вероятно ще се нуждаят от повече обучение.

Администрацията на Джо Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, които предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие, които сега са основното искане от страна на украинските представители, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на официални лица. Администрацията е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет от военна помощ и помощ за сигурността на Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица, твърдят източниците на телевизията.

Високопоставени украински представители, включително президентът Володимир Зеленски, през последните седмици молят САЩ и техните съюзници да им предоставят ракетни системи за залпов огън. Произведените в САЩ оръжейни системи могат да изстрелват ракети на стотици километри - много по-далеч от която и да е друга от системите, с които Украйна вече разполага. Според украинците това би могло да промени хода на войната. Друга система, която Украйна иска, е системата за залпов огън с висока проходимост (HIMARS).

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 106 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: