Отидете към основна версия

2 430 11

Папата с важна новина

  • ватикан-
  • кардинали-
  • назначаване

Ще назначи 21 нови кардинали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск обяви, че на 27 август, във Ватикана, ще издигне 21 лица от Римокатолическата църква в кардинали. Папата назова имената на всички нови "принцове на Църквата", които включват 16 "избиратели", тоест йерарси, които имат право да участват в конклава.

Както обикновено, сред тях са видни сановници на Римската курия, в частност префектът на Конгрегацията за богослужение и дисциплината на тайнствата Артър Рош, префектът на Конгрегацията за духовенството Лазар Ю Хюнг-сик, както и председателят на Папската комисия за държавата-Ватикана, ръководителят на губернаторството на Ватикана Фернандо Вергес Алсага. Сред новите „пурпурни носители“ са видни представители на национални епископати, включително архиепископът на Париж Жан-Марк Авелин, архиепископът на Манаус в Бразилия, Леонардо Улрих Щайнер, епископът на Сан Диего (САЩ) Робърт Макелрой, архиепископът на Сингапур, Уилям Го Сенг Че, както и ръководителят на апостолската префектура на монголската столица Улан Батор, италианецът Джорджо Маренго.

Членове на Колегията на кардиналите ще станат и петима видни фигури на църквата, които са над 80-годишна възраст и поради това са загубили правото да участват в избора на нов понтифик. Сред тях са бившите архиепископи на Картахена, Гент и Каляри, както и професорът по теология Джанфранко Гирланда и каноникът на базиликата Свети Петър Фортунато Фреза. „Нека се помолим за новите кардинали, за да ми помогнат в изпълнението на задълженията на епископа на Рим в полза на всички свети Божии хора“, каза понтифексът по време на традиционното обръщение към вярващите от прозореца на Апостолическия дворец във Ватикана.

Папа Франциск обяви също, че на 29-30 август ще се проведе среща на всички кардинали за разглеждане на новата апостолска конституция Praedicate Evangelium, която той прокламира на 19 март. Този документ, който е изготвян почти девет години, има за цел да завърши дългия етап от реформата на Римската курия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Ватиканът затегна мерките срещу COVID-19

    С указ на кардинал Пиетро Паролин Ватиканът затегна мерките срещу разпространението на коронавируса, предаде Aleteia.org. Всички служителите трябва да ...
    26.12.2021
    1 796
    13