Last news in Fakti

29 Май, 2022 16:35 2 421 11

Папата с важна новина

  • ватикан-
  • кардинали-
  • назначаване

Ще назначи 21 нови кардинали

Папата с важна новина - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск обяви, че на 27 август, във Ватикана, ще издигне 21 лица от Римокатолическата църква в кардинали. Папата назова имената на всички нови "принцове на Църквата", които включват 16 "избиратели", тоест йерарси, които имат право да участват в конклава.

Както обикновено, сред тях са видни сановници на Римската курия, в частност префектът на Конгрегацията за богослужение и дисциплината на тайнствата Артър Рош, префектът на Конгрегацията за духовенството Лазар Ю Хюнг-сик, както и председателят на Папската комисия за държавата-Ватикана, ръководителят на губернаторството на Ватикана Фернандо Вергес Алсага. Сред новите „пурпурни носители“ са видни представители на национални епископати, включително архиепископът на Париж Жан-Марк Авелин, архиепископът на Манаус в Бразилия, Леонардо Улрих Щайнер, епископът на Сан Диего (САЩ) Робърт Макелрой, архиепископът на Сингапур, Уилям Го Сенг Че, както и ръководителят на апостолската префектура на монголската столица Улан Батор, италианецът Джорджо Маренго.

Членове на Колегията на кардиналите ще станат и петима видни фигури на църквата, които са над 80-годишна възраст и поради това са загубили правото да участват в избора на нов понтифик. Сред тях са бившите архиепископи на Картахена, Гент и Каляри, както и професорът по теология Джанфранко Гирланда и каноникът на базиликата Свети Петър Фортунато Фреза. „Нека се помолим за новите кардинали, за да ми помогнат в изпълнението на задълженията на епископа на Рим в полза на всички свети Божии хора“, каза понтифексът по време на традиционното обръщение към вярващите от прозореца на Апостолическия дворец във Ватикана.

Папа Франциск обяви също, че на 29-30 август ще се проведе среща на всички кардинали за разглеждане на новата апостолска конституция Praedicate Evangelium, която той прокламира на 19 март. Този документ, който е изготвян почти девет години, има за цел да завърши дългия етап от реформата на Римската курия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    16 2 Отговор
    Колко важна е тази новина за православна България, дори и минималното количество католици тук ,та заглавието е "Папата с важна новина " ?
  • 2 Нане

    7 2 Отговор
    тия как живеят без баби? Или са свикнали със себеподобни хахахаа
  • 3 Инфлация на длъжностите, колко ли струва

    7 0 Отговор
    да си купиш кардиналското място ?
  • 4 Механик

    7 0 Отговор
    Тия, новите кардинали, минали ли са "изпита с момченцето" ? Да не би да изберете някой дето не е педoфил, ей! Такива кардинали, дето не си падат по момченца не са нужни на римо-католическата църква! Ще и развалят имиджа.
  • 5 Старозаветник

    7 1 Отговор
    Римокатолическата църква се извини на света за светата инквизиция през средновековието. Чакаме извинение за "Великите географски открития" довели до колониализъм в Северна и Южна Америка, Австралия, Нова зеландия, Индия, Китай и др. Новите 21 кардинали от мъжки пол, проверил ли ги е дали обичат само мъже и непълнолетни?

    Коментиран от #9

  • 6 папата

    3 0 Отговор
    лапа, разбира се парата.
  • 7 Кардинал Ришельо

    4 0 Отговор
    Доде станат кардинали,колко ли са ги .....? Трябва да поразлистя Ватиканските архиви..
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    4 1 Отговор
    Помислих Папата да не е станал Бабата 😄😄😉
  • 9 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Старозаветник":

    Инквизиция и сега има нарича се Бюро за съблюдаване и спазване на доктрината . Следят как и какви книги и неща се пишат за църквата .
  • 10 Тази новина

    1 0 Отговор
    Е без никакво значение, както е без значение папата дали е жив или не, дали има Ватикана или няма
  • 11 Оги

    0 0 Отговор
    Аз си помислих, че ще става баща.