Отидете към основна версия

14 746 125

Байдън заплаши Путин с война

  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • нато

Американският президент предупреди Путин, че ще има война, ако нападне НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Джо Байдън заплаши руския президент Владимир Путин с война, ако си позволи да нападне съюзник на САЩ в НАТО, предадоха американките медии.

Байдън коментира продължаващата вече над три месеца война в Украйна, която Русия започна непредизвикано на 24 февруари. „Колкото и да не съм съгласен с Путин, САЩ няма да се опитат да го свалят (от власт)“, каза Байдън. Той обаче подчерта, че ако САЩ и техен съюзник бъде атакуван от руската армия, то САЩ ще бъдат „пряко ангажирани“ в този конфликт.

Американският президент също така подчерта, че САЩ не искат война между НАТО и Русия и се опитва да увери Москва, че няма да насърчи Украйна да нанася удари извън нейна територия. Коментарът му за свалянето на Путин от власт изглежда бе направен, за да хвърли яснота върху друго негово изказване, направено по време на реч в Полша през март, коментират световните агенции. Тогава Байдън каза, че „за бога, този човек не може да остане на власт“.

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия, се казва в статия на американския президент Джо Байдън във в. "Ню Йорк Таймс". В статията Байдън отбелязва, че макар всяка война да приключва с помощта на дипломацията, преговорите отразяват фактическото положение на бойното поле. "Предприехме спешни действия за изпращането на Украйна на значителни количества оръжия и боеприпаси, за да може силите ѝ да се сражават на бойното поле и да се поставят във възможно най-изгодна позиция на масата за преговори", пише Байдън. Изданието посочва, че това са най-мощните оръжия, които предоставят САЩ на Украйна от началото на войната. "Затова реших, че ще предоставим на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще ѝ дадат възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле в Украйна", се казва още в статията на американския президент.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 102 гласа.

Свързани новини