Отидете към основна версия

2 901 36

Турция се е отказала от военна операция заради Русия

  • пкк-
  • сирия-
  • турция-
  • военна операция-
  • русия-
  • война

След разговори с Москва Анкара е прекратила подготовката на операцията в този регион

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия не одобрява провеждането на турска военна операция в един от регионите на Сирия, пише в. "Хюриет", цитиран от БТА. По информация на изданието става въпрос за района около град Айн Иса в провинция Ракка. През този регион преминава стратегически важният път М4, свързващ районите Хасака, Ракка и Дейр ез Зур. Във връзка с това Русия е негативно настроена към провеждането на операция в района.

Според информация на изданието след разговори с Москва Анкара е прекратила подготовката на операцията в този регион. "Хюриет" отбелязва, че трансграничната операция на Турция в Сирия може да започне тази седмица. Продължава прехвърлянето на турски военни към границата със Сирия. Като се има предвид опитът от предишни трансгранични операции е възможно новата офанзива да започне през уикенда.

Турският в. "Сьозджу" писа тази сутрин, че се очаква турските представители да опитат да убедят руските си колеги в необходимостта от предприемането на новата военна операция в Сирия. Турски вестници писаха, че забавянето на началото на новата военна операция на турската армия в Северна Сирия може да е свързана със стремежа на Анкара да отстрани разногласията с Русия и САЩ, които пък се опасяват, че плановете на Турция за реализирането на офанзивата може да доведат до влошаване на ситуацията в региона и да се създаде допълнителна ескалация на напрежението. Ердоган лично съобщи за плановете за петата военна операция в Сирия, но тя досега не е започнала. Междувременно Анкара предприе много активен дипломатически трафик, посочва "Сьозджу".

Изданието отбелязва, че "крайните цели на предишните операции не са били постигнати заради възражения на САЩ и Русия. Изглежда преди началото на новата операция Ердоган иска да убеди САЩ и Русия, че тя е необходима, пише "Сьозджу". Според изданието, ако Вашингтон и Москва не одобрят началото на новата операция, Турция под различни предлози може да отложи началото ѝ.

Междувременно турският министър на отбраната Хулуси Акар обяви вчера, че новата турска трансгранична операция в Северна Сирия ще започне в нужното време и на нужното място. Турският президент Ердоган съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро новата военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: