Отидете към основна версия

6 779 37

Петролът се срива

  • петрол-
  • срив-
  • война-
  • цени на петрола-
  • рецесия-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • бензин

Байдън ще поиска временно премахване на данъка върху бензина

Снимка: Shutterstock

Цените на петрола потънаха на фона на ескалиращите опасения, че САЩ може да се насочат към рецесия, докато администрацията на Байдън се готви да засили борбата си срещу високите цени на горивата, като призова за данъчна ваканция за бензина, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

West Texas Intermediate падна под 106 долара за барел, отразявайки отстъплението от миналата седмица, като цените паднаха заедно с други суровини, включително мед. Докато инвеститорите са загрижени за въздействието на рязко по-високите лихвени проценти в САЩ, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл трябва да свидетелства пред Конгреса в сряда за опита си да ограничи инфлацията, бушуваща с най-бързия темп от десетилетия. Президентът Джо Байдън ще поиска временно премахване на данъка върху бензина, каза човек, запознат с плана, след като средната цена на дребно в САЩ надхвърли $5 за галон този месец след скока от над 50% през 2022 г. Инициативата идва преди срещата в четвъртък между рафинерии и министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм.

Петролът е на път към месечна загуба, тъй като опасенията за широко икономическо забавяне компенсират последиците от войната в Украйна и признаците за все още затруднение доставки. Exxon Mobil Corp. предупреди тази седмица, че пазарите на суров петрол може да останат затегнати с години, докато Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол в света, отбеляза нарастващо търсене на гориво в Китай. В същото време растящите маржове предлагат на рафинериите стимул да купуват всеки барел суров петрол, който могат да получат.

„По-широките макровлияния диктуват посоката на цената на петрола напоследък“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур. „В основата си обаче пазарът все още остава конструктивен. Предвижда се петролният баланс да бъде строг до края на годината, докато в краткосрочен план силните маржове на рафинериите трябва да подкрепят търсенето на суров петрол." Опасенията за потенциално забавяне в САЩ, което може да намали търсенето на енергия, нараснаха през последните дни, след като Фед повиши лихвите. Всички от главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск до икономиста Нуриел Рубини предупредиха за нарастващата вероятност най-голямата икономика в света да изпадне в рецесия.

Спадът на петрола дойде заедно със загуби в други суровини като медна и желязна руда, както и рискови активи в по-общ план. Все пак петролните пазари остават в обратно контанго, възходящ модел, който е белязан от краткосрочни цени, търгуващи се над по-дългосрочните. Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки договора - беше 2,87 долара за барел в сравнение с 2,73 долара за барел в началото на този месец. „С търсенето на стоки над предлагането, пазарите остават напрегнати, дори когато темповете на растеж се забавят, както се вижда от високото ниво на бързия спред на ключови пазари като петрола“, се казва в бележка от Goldman Sachs Group Inc. „Инвеститорите трябва да помнят, че забавянето, предизвикано от Фед, е просто краткосрочно намаляване на симптома, инфлацията, а не лек за проблема, недостатъчното инвестиране."

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.

Свързани новини