Отидете към основна версия

1 633 17

Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър Ван И, но не и с Лавров

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • среща бали-
  • сергей лавров-
  • китай

Срещата на външните министри от Г-20 е в Бали тази седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър Ван И в рамките на срещата на външните министри от Г-20 в Бали тази седмица, съобщи днес Държавният департамент, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Блинкън трябва да тръгне утре за Азия, а пътуването му ще продължи до понеделник. Срещата с Ван, която се очаква в събота, ще се проведе в момент, когато президентът Джо Байдън обмисля отмяната на митата на някои китайски стоки, за да ограничи инфлацията, посочва Ройтерс.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън разговаря с китайския вицепремиер Лю Хъ вчера, а съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се срещна миналия месец с китайския висш дипломат Ян Цзечъ в Люксембург.

Въпреки нарастващото стратегическо съперничество между Вашингтон и Пекин, Байдън обмисля премахването на митата върху редица китайски стоки, за да ограничи рязко покачващата се инфлация в САЩ преди междинните избори за контрол над Конгреса през ноември.

Белият дом заяви, че няма краен срок за решение, но де очаква Байдън и китайският президент Си Цзинпин да разговарят през следващите седмици, информира Ройтерс.

Външните министри от 20-те най-големи икономики (Г-20) ще се срещнат на индонезийския остров Бали в петък преди срещата на върха на лидерите на Г-20 през ноември, също в Индонезия.

Блинкън ще се срещне и с индонезийския външен министър Ретно Марсуди и ще спре в Банкок, където ще се срещне с тайландския премиер Прают Чан-Оча и с вицепремиера и външен министър Дон Прамудвинай, съобщи Държавният департамент.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров също трябва да присъства Бали, но среща между него и Блинкън е не се очаква. Двамата не са се срещали, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Анализаторите предвиждат напрегната среща на Г-20, на която се очаква САЩ и техните съюзници да обвинят Москва за глобалния недостиг на храни след нахлуването на Русия в Украйна, която е голям износител на зърно, докато Русия обвинява водените от САЩ санкции.

Държавният департамент заяви, че Блинкън ще "потвърди ангажимента на САЩ да работят с международните партньори за отговор на глобалните предизвикателства, включително продоволствената и енергийната несигурност и заплахата, която продължаващата война на Русия срещу Украйна представлява за международния ред."

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.

Свързани новини