Отидете към основна версия

6 256 24

Фалиралата Шри Ланка се обръща към Путин за петрол

  • шри ланка-
  • нефт-
  • петрол-
  • владимир путин-
  • роснефт-
  • русия

От месеци в oстровната страна има всекидневен режим на тока, ограничени квоти за горива и хранителни продукти, както и галопираща инфлация

Снимка: Shutterstock

Шри Ланка, която се намира в най-тежката си икономическа криза откакто е независима държава, поиска помощ от Русия за доставки на горива и възстановяване на туристическите полети, обяви днес президентът на страната.
Държавният глава Готабая Раджапакса е говорил с руския президент Владимир Путин, за да поиска назаем петрол, от който страната има спешна нужда. Освен това, Раджапакса е поискал и възстановяване на полетите между Москва и Коломбо, посочи Франс прес.

"Единодушни сме, че задълбочаването на двустранните ни отношения в секторите като туризъм, търговия и култура е от първостепенно значение, за да засилим приятелството между нашите два народа", заяви Раджапакса.

В съобщение на пресслужбата на Кремъл, цитирано от ТАСС, беше потвърдено, че е бил проведен телефонен разговор между Путин и Раджапакса, в който двамата са обсъдили "актуални въпроси от двустранното търговско-икономическо сътрудничество, в частност в секторите енергетика, селско стопанство и транспорт".

Съединените щати и ЕС наложиха ембарго върху руския петрол в отговор на руската инвазия в Украйна през февруари. През май Шри Ланка беше закупила 90 000 тона сибирски суров петрол чрез посредник от Дубай, но вече не разполага с доларови наличности за предварително закупуване. От месеци в страната има всекидневен режим на тока, ограничени квоти за горива и хранителни продукти, както и галопираща инфлация. Липсата на държавни средства в чужди валути не позволява внос на достатъчно храни, горива и други продукти от първа необходимост.

Що се отнася до туристите на острова, преди войната те идваха основно от Русия и Украйна.Европейските държави, Австралия и САЩ препоръчаха на своите граждани да избягват посещения в Шри Ланка заради задълбочаването на най-тежката криза от независимостта на страната през 1948 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 57 гласа.

Свързани новини