Отидете към основна версия

844 11

САЩ даряват 100 млн. долара за болници

  • палестина-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • милиони-
  • дарение

Президентът на САЩ, Джо Байдън, възнамерява да обяви помощ от 100 млн. долара за палестинските болници

Снимка: БГНЕС

По време на близкоизточната си обиколка тази седмица президентът на САЩ, Джо Байдън, възнамерява да обяви помощ от 100 млн. долара за палестинските болници в Източен Йерусалим, съобщи Axios, като се позова на израелски официални лица, цитира news.bg.

Порталът, позовавайки се на информирани източници, отбелязва, че администрацията на Байдън е поискала от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар и Израел също да предоставят финансова помощ на палестинските медицински заведения. В събота ОАЕ обявиха, че ще дарят 25 млн. долара на болница "Макасед" в Източен Йерусалим. Саудитска Арабия, Катар и Израел все още не са отговорили на призива на САЩ.

Призивът на САЩ към трите страни от Персийския залив за помощ "е част от опита им да се включат по-активно в разрешаването на израелско-палестинския конфликт", пише Axios.

Според публикацията администрацията на Байдън "се надява, че ситуацията ще започне да се променя към по-добро и че процесът на нормализиране на отношенията между Израел и арабските държави ще бъде от полза и за палестинците".

Axios припомня, че през септември 2018 г. администрацията на предишния президент Доналд Тръмп намали помощта за болниците в Източен Йерусалим с 25 млн. долара като една от стъпките за натиск заради отказа на палестинската администрация да преговаря със САЩ по повод решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини