Last news in Fakti

15 Юли, 2022 14:37 783 6

Байдън поиска от Конгреса 100 милиона долара за палестинските болници

  • палестина-
  • израел-
  • палестинци-
  • болници-
  • джо байдън-
  • близкия изток-
  • конгрес-
  • сащ

Байдън съобщи това днес по време на посещението си в болница

Байдън поиска от Конгреса 100 милиона долара за палестинските болници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът Джо Байдън обяви 100 милиона долара помощ за шест болници в източен Ерусалим, които по думите му са "гръбнакът" на здравеопазването на палестинците, предаде Асошиейтед прес прес.

Байдън съобщи това днес по време на посещението си в болница "Аугуста Виктория", която осигурява съвременни медицински грижи, включително лъчетерапия за раковоболни и педиатрична бъбречна диализа, за палестински пациенти от окупирания Западен бряг и ивицата Газа. Подобна финансовата помощ трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ и би трябвало да се изплати в рамките на няколко години.

Байдън нарече шестте болници "гръбнака на палестинската система на здравеопазване". Помощта идва, след като администрацията на Доналд Тръмп оряза 25 милиона за болниците през 2018 г. като част от други по-големи съкращения на помощта за Палестина. След като зае поста, Байдън възстанови повечето от помощта, макар че не успява да постигне напредък за възобновяване на израелско-палестинския мирен процес, който беше прекратен преди десет години.

Доктор Фади Атраш, управител на болницата, нарече посещението на Байдън "смело изразяване на подкрепа за палестинския народ". По-късно през днешния ден Джо Байдън ще се срещне с палестински лидери в окупирания Западен бряг, предаде БТА.

Израел превзема Източен Ерусалим, заедно със Западния бряг и ивицата Газа по време на Шестдневната война от 1967 г. Палестинците държат и на трите територии за своята бъдеща държава. Израел анексира източен Ерусалим - ход, който не е признат от международната общност. Той възприема града в неговата цялост като своя столица. От своя страна, палестинците искат Източен Ерусалим за столица на тяхна бъдеща държава. Съдбата на града е в сърцето на вековния близкоизточен конфликт.

Шестте болници в източен Ерусалим, които са и символ на палестинското присъствие в града, са изправени пред криза с финансирането през последните години, докато икономически слабата Палестинска автономия се бори да осигури модерно лечение за населението. Болница "Аугуста Виктория", която се управлява от Световната лутеранска федерация, приключи 2021 г. със сериозни задължения. Pовече от 70 милиона от тях се дължат от Палестинската автономия, според писмо, изпратено до американските законодатели през май.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига бе

    6 0 Отговор
    Тия от палестина ако разберат бюджета на здравната ни каса, за 5 милиона насрление - ще решат че имаме най доброто здравеопазване на планетата.
  • 2 чико

    5 0 Отговор
    С едната ръка дава милиарди подкрепа на Израел да се трепят палестинците , а от другата страна дава милиони за болници за лекуване на палестинци. Еееее.. то БИВА бива ама ЦЯЛ свят за МЕЗЕ не бива . Къде са САНКЦИИТЕ бе байдъне . ОЛЯХТЕ се .
  • 3 докато

    6 0 Отговор
    Милиони американци са на ръба на оцеляването. Либерал Кирчо добре се е учил.
  • 4 Еврейче

    1 0 Отговор
    Това е антисемитизъм и глас на омразата.
  • 5 С.П.

    3 1 Отговор
    100 млн. $ за 6 болници, или по 16.66 млн. $ на болница, със задължението да закупят американска апаратура и консумативи. 100 млн. $ публични средства през Палестина отиват в частни ръце в САЩ без обществена поръчка, проведена от палестинската болница. Това и Б.Б. не може да го измисли...явно има по-големи тарикати от Б.Б.
  • 6 пешо

    2 1 Отговор
    да има кво да бомбят еврейчетата