Отидете към основна версия

2 923 31

Австрийският президент предупреди: Идва тежка зима в условията на енергийни ограничения

  • австрия-
  • газ-
  • газпром-
  • александър ван дер белен

Виена подкрепя политиката на Европейския съюз за подпомагане на украинското управление, както с военна, така и с други видове помощ, припомня ДПА

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрия се изправя пред тежка зима в условията на огромен енергиен проблем, причинен от войната в Украйна, предупреди днес австрийският президент Александър ван дер Белен, съобщи ДПА.

"Стотици хиляди хора в нашата страна се страхуват и са на ръба на отчаянието", заяви Ван дер Белен във връзка с увеличенията на цените на основните стоки.

Зависимостта на Австрия от енергийните източници на Русия е недопустима, каза той.

"Но също така е недопустимо дори да флиртуваш с идеята да се превърнеш в покорен съюзник на един диктатор", заяви федералният президент и предупреди, че "нищо няма да е както преди". "Необходима е солидарност от страна на тези, които са сравнително добре осигурени", допълни Ван дер Белен.

В същото време той отхвърли спекулациите за предсрочни парламентарни избори и заяви, че се стреми да осигури "възможно най-голяма стабилност".

Самият Ван дер Белен иска да бъде преизбран на изборите на 9 октомври. Най-вероятният му пряк съперник за поста Валтер Розенкранц от крайнодясната "Австрийска партия на свободата" категорично изрази твърдото си несъгласие с политиката на правителството по отношение на Украйна. Австрия подкрепя политиката на Европейския съюз за подпомагане на украинското управление, както с военна, така и с други видове помощ, припомни ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: